Sådan gav unik dataanalyse og Dobblereffekten svar på MH370’s rute

Mandag bekræftede malaysiske myndigheder, at det forsvundne Boeing 777 fly, MH370, er styrtet ned i de sydlige Indiske Ocean, selv om der endnu ikke er fundet vragrester fra flyet.

Læs også: Premierminister: MH370 styrtede ned i Det Indiske Ocean

I stedet bygger konklusion på en dataanalyse foretaget af den britiske satellitoperatør Inmarsat, skriver flere medier, heriblandt BBC og The Telegraph.

En af operatørens satelitter modtog såkaldte pings fra udstyr om bord på flyet i mindst fem timer, efter at MH370 havde forladt malaysisk luftrum.

Læs også: Satellitsignaler afslører sidste livstegn fra forsvundet fly

Selv om pingerne udelukkende afgav signaler, der vidnede om, at der stadig var liv i flyet, kunne Inmarsat ud fra signalerne plotte to mulige ruter for den videre færd – en rute mod nord og en sydgående rute.

Da Inmarsat har modtaget pinger hver time, har operatøren kunnet udregne afstanden til satellitten ved at kigge på, hvor lang tid signalet var om at rejse mellem fly og satellit, ligesom operatøren har kunnet udregne flyets hastighed i forhold til satellitten.

Til den analyse har Inmarsat brugt den fysiske lov Dopplereffekten, der beskriver, hvordan frekvensen af bølger varierer alt efter modtageren og afsenderens hastigheder. Det er eksempelvis Dopplereffekten, der forklarer, hvorfor sirenerne på politibilen synes højere for øret, når bilen kommer tættere på.

I dette tilfælde udnyttede Inmarsat Dopplereffekten til at kigge på, hvordan frekvenserne lidt efter lidt har ændret sig i forhold til satellittens bevægelse i dens kredsløb. Dermed blev det muligt at tegne de to mulige ruter i nord- og sydgående retning.

Se Ingeniørens fokus om Malaysian Airlines MH370

En sådan analyse er angiveligt aldrig blevet foretaget før, og ingeniørarbejdet kaldes for banebrydende, selv om Dopplereffekten er velkendt.

Flyet ville efter alt at dømme være lokaliseret, hvis det var fløjet mod nord indover andre landes luftterritorier. Ingen lande har set MH370 på deres radarer. Derfor peger pilen på, at flyet skulle have fortsat ud over Det Indiske Ocean

Pres for at finde sorte bokse

Selv om analysen altså ikke siger noget om brændstofniveau eller årsag til styrtet, betyder den, at myndighederne nu nogenlunde ved, i hvilke områder de skal målrette eftersøgningen for netop at finde de svar på de spørgsmål, som verden har stillet siden den 8. marts, da flyet forsvandt.

Ifølge BBC er tiden dog knap, da de sorte bokse, der gerne skulle indeholde de mange svar, formentlig ligger sammen med andre vragdele på 3,5 kilometers dybde i den sydlige del af Det Indiske Ocean.

Boksenes batterier klarer sig som regel kun 30 eller 40 dage, inden de går ud, og boksene derfor stopper med at sende signaler til fartøjer på havoverfladen.

Gå ikke glip af jagten på MH370 – tilmeld dig Ingeniørens nyhedsbrev

Pentagon har offentliggjort, at USA sender en undervandsdrone, der kan operere helt ned på 4.500 meters dybde, til at hjælpe til med at lokalisere de essentielle vragdele. Dronen er over fem meter lang og vejer omkring 800 kilo. Dronen bliver dog først sat ind, hvis det lykkes at indsnævre søgeområdet.

Det kan foreløbig blive vanskeligt, da et kraftigt uvejr i det store område har indstillet al eftersøgning, lyder det fra australske myndigheder.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>