Simulering med multifysik sparer på prototyperne

Næsten 300.000 kroner sparede det britiske firma Yoomi på udviklingen af en selvopvarmende sutteflaske til babyer

Opvarmningen af mælken i flasken skulle ske med natriumacetat, som også kendes fra håndvarmere. De digitale værktøjer blev brugt til at simulere varmeudviklingen i specialdesignede kanaler rundt om selve sutteflasken. Det betød, at antallet af fysiske prototyper kunne reduceres fra 12 til fire, samtidig med at udviklingstiden blev halveret.


Den britiske virksomhed Yoomi har udviklet en sutteflaske, der selv varmer mælken op. Varmens fordeling i kanalerne blev simuleret ved hjælp multifysik. Det sparede virksomheden for otte fysiske prototyper og cirka 300.000 kroner.

Den udvikling kan også danske virksomheder drage nytte af. En af dem, som allerede gør det, er Tech-Invent i Skanderborg, hvor Jesper Nygaard Sørensen er maskiningeniør og medejer. Hos Tech-Invent bruges multifysiske simuleringsværktøjer blandt andet til at undersøge, hvordan et procesanlæg skal opbygges, hvis materialet, der skal processeres, får forskellige materialeegenskaber alt efter temperaturen:

»Det er som tommelfingerregel 10 gange billigere at sidde med en digital model frem for at få den fremstillet fysisk. Hvis det for eksempel er kompressible medier, så har varmen og densiteten en betydning for selve processen. Det kan vi simulere,« fortæller han.

Læs også: Produktudvikling får nyt liv med multifysik

Men på et tidspunkt er det nødvendigt at gå over i den virkelige verden. Hvornår det skal ske, kommer selvfølgelig an på opgaven, men ofte viser det sig selv, forklarer Jesper Nygaard Sørensen:

»På et tidspunkt ved man godt, at det ikke er muligt komme videre i den digitale verden. For os har det ofte noget at gøre med usikkerheder omkring materialeparametre, hvor man ofte er tvunget til at benytte estimerede værdier. Når vi så har lavet en fysisk model, bruger vi den til at kalibrere den digitale,« fortæller han.

På den måde bruger Tech-Invent også de fysiske modeller som en slags ‘reality check’. Men Jesper Nygaard Sørensen advarer også mod for overdreven brug af digitale modeller:

»Hvis det bare bliver en sort boks, hvor man hælder en masse data ind i og får flotte farverige billeder ud i den anden ende, så er man på vildspor. Det samme gælder, hvis man tror, at man kan simulere hele virkeligheden, bare ved at gøre modellerne mere og mere detaljerede,« siger han.

B&O tester grænser
Hos Bang & Olufsen arbejder forskningsingeniør Martin Olsen med koblingen mellem akustik og mekanik, når det gælder højtalerenheder og deres omgivelser. Han har en lidt anden tilgang til de digitale modeller.

For ud over at digitale modeller er markant hurtigere til at teste forbedringer på, så giver de også udviklere hos B&O et langt større løsningsrum til at afsøge grænser, end de kan opnå med en fysisk model:

»Måske sidder vi med nogle nye retninger inden for design og har brug for at vide, hvad der er den øvre og nedre grænse. Det kan vi se med digitale modeller,« fortæller Martin Olsen.

Han understreger, at det kan man selvfølgelig også opnå med fysiske modeller. Men de digitale er langt hurtigere at arbejde med, så man kan nå at teste langt flere og måske banebrydende hypoteser.

Men på et tidspunkt er der også her brug for fysiske modeller:

»For os opstår det tidspunkt, når det handler om, hvordan den menneskelige hjerne opfatter lyd. Der kan vi ikke længere bruge digitale modeller, her er der brug for mennesker til lyttetest,« siger han.

Men langt flere virksomheder i Danmark kunne have en fordel ved at bruge digitale simuleringer af multifysiske fænomener. Det siger Niels Riis Christensen, der er produktansvarlig hos NTI Cad center, som mener, at vi er for usikre i Danmark når det gælder simuleringsprogrammer:

»Denne type simuleringsværktøjer er langt mere udbredte i vores nabolande og i Kina. Især i Kina bruger man i høj grad unge nyeuddannede ingeniører til at udføre beregningerne. Her tror jeg, at vi i Danmark kan have en fordel. For hvis vi bruger al den erfaring, der ligger ud i virksomhederne, så kan vi komme meget langt,« siger han.

Torsdag den 27. marts afholder Mediehuset Ingeniøren et webinar om de forretningsmæssige fordele ved at bruge multifysiske simuleringer i produktudvikling. Du kan tilmelde dig her.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>