It-problemer stopper udstedelse af nye pas

Skal du rejse uden for EU og have et nyt pas til lejligheden, kan du ende med at få en lang næse og må blive hjemme.

It-systemet, som 82 af landets kommuner bruger til at udstede pas og kørekort, er nemlig kommet i store problemer i søndags, så hele ugen har det i nogle kommuner været umuligt at udstede nye pas og kørekort. Det skriver DR.dk.

Det er firmaet Scantech-IT, der står bag løsningen til kommunerne, og problemerne opstod, fordi CPR-registret søndag flyttede til en ny teknisk platform. Det har givet problemer, som altså ikke er løst endnu alle steder.

»Vi har haft store udfordringer med softwaren. Og der er selvfølgelig noget skidt, for det går ud over alle de danskere, der skal have nyt pas op til sommerferien,« siger Henrik Kromann, direktør i Scan-Tech IT, til DR Nyheder.

I Sønderborg kommune slås man således stadig med it-problemerne, mens Skanderborg, Nordfyn og Ringsted Kommune har fået hul igennem og igen kan udstede pas og kørekort.

Der er ved at være styr på situationen, melder Scan-Tech IT, men hver kommune kan have forskellige it-systemer, der skal arbejde sammen, så derfor er der forskel. Alle problemer vil først være løst, når Scan-Tech IT får rullet en ny udgave af softwaren ud, og det kan vare indtil påske, oplyser firmaet.

I mellemtiden kan borgere få forlænget et udløbet pas med op til tre måneder eller få et midlertidigt pas. Ingen af de løsninger kan dog bruges uden for EU’s grænser.

Scantechs it-løsning til at udstede pas kan kommunerne bruge gratis. I stedet tjener Scan-Tech penge på brugerbetaling, hvis borgerne ønsker at få taget et pasbillede på stedet.

Staten forberedte i flere år en anden løsning, Pas 2.0, som alle kommuner skulle bruge, men projektet blev forsinket og fordyret. Den forventede pris endte på et trecifret millionbeløb. I 2010 valgte Justitsministeriet at droppe planerne om Pas 2.0, efter Version2’s dækning af sagen, fordi kommunerne allerede havde adgang til et velfungerende system, der oven i købet var gratis at bruge.

Læs også: Rigspolitiet tvinger kommuner til at spilde stort millionbeløb på digital udstedelse af pas

Læs også: Millionspild afværget: Minister skrotter politiets pas-løsning

Op til sommerferien i 2013 var der i øvrigt også problemer med at udstede pas. En anden leverandør involveret i løsningen, Enwire, slukkede nemlig flere gange for systemet, fordi firmaet mente, at Scan-Tech misbrugte Enwires software uden licens. Det fik it-chefen i Lyngby-Taarbæk Kommune til at efterlyse open source-løsninger, som kommunerne selv kontrollerer.

Læs også: Gidseldrama om software i pasautomater: Det var ikke sket med open source


Sådan ser hardware-delen af Scan-Techs system ud, med mulighed for at få taget et billede og underskrive digitalt. Foto fra 2010.
Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>