Svenske myndigheder: Slukkede baglygter er en ‘åndssvag regel’

Siden 1990 har danskerne vænnet sig af med at skulle tage stilling til, om lyset i bilen var tændt, da kørelys i Danmark blev påbudt døgnet rundt. Et EU-direktiv fra 2011 har siden gjort det lovpligtigt for alle europæiske biler automatisk at tænde lyset på forlygterne, når bilen starter.

Baggrunden for loven var adskillige studier i trafiksikkerhed, der viste, at tændte lygter havde en positiv effekt på antallet af trafikuheld. Men baglygterne blev ikke omfattet af direktivet, og argumenterne lød dengang, at de alligevel ikke bidrog nævneværdigt til sikkerheden, og at slukkede baglygter oven i købet kunne spare miljøet for CO2-emissioner.

Læs også: Slukkede baglygter: Stor risiko og minimal CO2-besparelse

I Danmark har det vist sig, at det slukkede baglys skaber problemer for danskerne, der glemmer at slå det til, når mørket falder på, eller tågen sænker sig. For nylig blev DR’s trafikcenter bestormet med 300 opkald på tre timer, da mange bilister kørte rundt på motorvejen uden baglygter i tæt tåge.

Men andre skandinaviske EU-lande har også været vant til tændte lygter, og problemet begrænser sig ikke kun til glemsomme danske bilister. I Sverige mener direktøren for trafiksikkerhed i Trafikverket, at der skal mere fokus på de slukkede baglygter.

»Jeg synes, det er et problem. Og det er jo stigende, for der kommer hele tiden flere og flere biler, som er født med den nye type lys. Jeg ser i hvert fald mange biler, der kun kører med forlygterne tændt,« siger Claes Tingvell, direktør for trafiksikkerhed i Trafikverket.

Han påpeger, at de gamle svenske og danske tilstande har vist sig at være meget velfungerende, og forstår derfor ikke, at en forsvindende lille CO2-besparelse kan forsvare de nye regler.

»Vi ser jo uheld, hvor biler kører op i den forankørende i vejrforhold med dårlig sigtbarhed. Jeg kan ikke sige, at det er på grund af slukkede baglygter, men når vi i forvejen ser den slags uheld, skal man ikke have meget fantasi for at kunne forestille sig, at det er en dårlig idé at have mørke biler på vejene,« siger Claes Tingvall.

Han påpeger, at problemet endnu ikke har været belyst i de svenske medier, og der har derfor ikke været en diskussion om de nye reglers effekt på trafiksikkerheden. Det vil han lave om på.

»Der har ikke været en diskussion om det i Sverige, men jeg synes det er problematisk. Selv hvis du har et system, der automatisk tænder for baglygterne, når det bliver mørkt, er det ikke sikkert, at lygterne automatisk tænder i tåge og regn,« siger Claes Tingvall og fortsætter:

»Vi (Trafikvärket) har spurgt det svenske ministerium om, hvorfor de ikke tager spørgsmålet om de slukkede baglygter op til debat igen. Det er jo en åndssvag regel,« siger han.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>