Tænketank: Biomasse bør beskattes som kul i kraftværkerne

Læg CO2-afgift på biomasse på kommercielle anlæg som kraftværker, afhængig af hvor store mængder CO2 der reelt kommer ud på af skorstenen – ligesom med kul. Til gengæld skal der være garanti for tilbageførsel af afgiften, hvis energiselskabet kan dokumentere, at den anvendte biomasse er bæredygtig.

Det er det kontroversielle forslag fra den grønne tænketank Concito i en ny, diger rapport om, hvordan skatter og afgifter bedst kan medvirke til at støtte Danmarks klimamål. Både indenfor energi, transport og landbrug.

»Vi vil gerne vende bevisbyrden om, når det gælder biomasse, fordi vi ikke mener, at det er rigtigt, at biomasse som princip er CO2-neutralt,« siger direktør Thomas Færgemann fra Concito om forslaget.

Han lægger vægt på, at det er vigtigt med en så ensartet beskatning af CO2-udledning som muligt fra forskellige energikilder.

Fremmer brug af vindkraften

Forslaget om en CO2-afgift på biomasse indgår i en samlet pakke, der ifølge tænketanken kan sikre de danske politiske mål om at øge anvendelse af vindkraft og dermed udfasning af de fossile brændsler.

Hertil føjer tænketanken for egen regning en præmis om, at det samtidig skal sikre, at naturgas til opvarmning ikke ukritisk erstattes af afgiftsfritaget, eventuelt importeret biomasse med en større CO2-udledning.

Desuden foreslår tænketanken, at afgiften på el til varmepumper næste skal fjernes for at øge brugen af vindmøllestrøm til opvarmning.

Samtidig skal afgiften på naturgas til bygningsopvarmning sænkes til den CO2-mæssigt samme værdi som olie, ligesom afgifter på kollektiv varmeforsyning fra kraftvarmeværker og fjernvarmeværker skal sænkes med cirka 20 kroner pr GJ.

Roadpricing og kødbeskatning

På transportområdet foreslår Concito en række nye principper for den fremtidige beskatning, baseret på et roadpricing-system med kilometerafgift. Her skal satserne reguleres efter den faktiske belastning af vejnettet samt mere klimarelaterede principper for brændstofafgifterne, registreringsafgiften og ejerafgiften.

I forhold til landbrugssektoren konkluderer tænketanken, at der på produktionssiden er et grundlæggende problem med at opgøre udledningen af drivhusgasser specifikt fra hver landbrugsbedrift, hvilket gør det svært at afgiftsregulere på området. På forbrugssiden kan det dog give god mening med en kødbeskatning, som kan fremme forbruget af vegetabilske fødevarer.

Rapporten ‘Skatter og afgifter som instrument i klimapolitikken’ er det endelige resultat af et flerårigt projekt om brug af skatter og afgifter i klimapolitikken, som er støttet af Villum Fonden.

Konklusionerne skal diskuteres på en skattepolitisk konference i København onsdag den 19. marts. Her vil Concito debattere resultaterne med en række skarpe opponenter fra bl.a. Cepos, Dansk Industri og Det Økologiske Råd. Også klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen (R) give sit bud på, hvad skatter og afgifter kan udrette i relation til klimapolitikken.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>