Telemedicin i Nordjylland kører fint på mobilt bredbånd – overalt


KOL-patienten Poul Anton demonstrerer, hvordan softwaren på den låste Samsung-tablet guider ham igennem de faste målinger af blodtryk og iltmætning. Foto: Asger Simonsen/RSI

Telemedicin, hvor en internetforbindelse sparer patienter for turen til hospitalet, er blevet udråbt som en af de helt store muligheder for både at spare penge og give patienterne et bedre liv.

Et tilsyneladende velfungerende eksempel blev demonstreret på en pressebriefing på Hvidovre Hospital tirsdag, hvor Region Nordjyllands projekt for kronisk lungesyge KOL-patienter var på programmet. Forsøget, hvor over 600 KOL-patienter selv måler iltmætning og blodtryk jævnligt, er det første af sin slags i Danmark med så mange deltagere.

Læs også: Her er planen for telemedicin i Danmark

»Når man i et pilotprojekt har håndbåret teknik ud til dem, der selv har meldt sig, og som måske er teknikinteresserede, er der meget, som virker. Når man kommer ud til mange flere, er det helt anderledes. Så vi har valgt, at Region Nordjylland er testregion, og at alle KOL-patienter i regionen, som kan have gavn af det, skal have stillet udstyret til rådighed,« forklarede Dorte Stigaard, direktør for Region Nordjylland.

Et af de store spørgsmål for udbredelsen af telemedicin har været, om alle danskere har adgang til godt nok internet til formålet, for det er ikke populært at gøre forskel på folk og udelukke dem, der bor uden for alfarvej. Tidligere har en it-chef i Lemvig blandt andet fortalt om problemer i hans kommune, hvor et forsøg blev droppet. Her var dog kun ét teleselskab i spil.

Læs også: Læren fra Lemvig: Dansk telenet ikke godt nok til telemedicin

Men i Telecare Nord-projektet med KOL-patienterne har der ingen problemer været med at få forbindelse til alle, fortalte projektleder Kuno Kudajewski. De data, der skal overføres, er også ren tekst og altså ikke store datamængder.

»Vi har kørt med 3G-SIM-kort, og det har virket i selv de mest tyndtbefolkede egne af Nordjylland. Vi har SIM-kort fra alle teleselskaber, så hvis det første ikke virker, så prøver vi det næste,« forklarede han.

Selvom det var gået godt med de godt 600 forsøgspersoner, er der dog generelt stadig problemer, mente Dorte Stigaard.

»Det er nødt til at være mobilt, for borgerne vil ikke være bundet til deres hjem, og derfor prøver vi at bruge det mobile bredbånd. Der er udfordringer, og infrastrukturen er ikke helt på plads, men vi har ikke haft nogen, som ikke kunne komme med,« sagde hun.

En af de patienter, der er med i forsøget, Poul Anton, demonstrerede konceptet. Patienterne får en kuffert med en Samsung-tablet, en blodtryksmåler, en iltmætningsmåler til fingeren og en vægt, som alt sammen kommunikerer via Bluetooth. Dermed skal der ikke tastes noget ind, og instruktioner på tablettens skærm fortæller løbende, hvad patienten skal gøre.

»Det kan bruges af alle, også dem, der ikke har prøvet mere avanceret teknologi end en Kirk-telefon fra 1980’erne. Vi har en deltager på 95 år, som underviste en anden deltager på 89 år i, hvordan det skulle gøres,« sagde Kuno Kudajewski.

Dataene fra målingerne, som typisk bliver taget en gang om ugen, bliver sammen med patientens svar på en række spørgsmål sendt til en webserver, hvor sygeplejersker og læger så løbende kan holde øje med, om der er forværringer på vej. Går tallene den forkerte vej, bliver patienten ringet op.

»Vi har rigtig mange solstrålehistorier, hvor vi har fanget forværringer, før patienten selv kunne mærke dem. Så kan patienten tage noget medicin, der allerede står i skabet, og slippe for en indlæggelse,« forklarede Kuno Kudajewski.

Læs også: KMD: En halv megabit/s er nok til videokonsultationer og telemedicin

En enkelt gang har en af KOL-patienterne i forsøget også selv kunnet se, at der var noget galt på målingerne, og skyndte sig at ringe til lægen. Det førte til en indlæggelse med det samme.

De godt 600 deltagere i telemedicinprojektet har i øvrigt en lige så stor kontrolgruppe af KOL-patienter, som bliver behandlet på normal vis og først om et år kommer med i telemedicingruppen. Formålet er at kunne sammenligne de to grupper direkte for at få et klart billede af, hvilken forskel det gør selv at kunne tage målinger derhjemme.

»Vi skal have evidens. Vi skal vide, at vi får gevinster, ikke bare tro det. Hvis vi kan finde forskningsmæssig evidens for gevinsterne, så skal projektet i drift i resten af Danmark også,« sagde Dorte Stigaard.

Det er også helt med vilje, at ingen andre regioner er gået i gang med lignende telemedicinske forsøg til de kroniske lungepatienter, forklarede Jens Andersen, formand for regionernes sundheds-it-fællesskab, RSI, og direktør for Region Sjælland.

»Region Nordjylland kører det her projekt, og det er helt bevidst, at vi i andre regioner ikke også kører derudaf. I stedet for selv at udvikle flere løsninger vil vi hellere bruge de erfaringer og tilretninger, de når frem til i Nordjylland,« sagde han.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>