Tre ideer: Sådan kan ny, midtjysk motorvej komme til at se ud

Midtjylland skal i løbet af de næste 15 år, til en pris af op mod 20 milliarder kroner, have en ny motorvej, der kan aflaste den pressede E45 langs Jyllands østkyst.

Torsdag har Transportministeriet udsendt en såkaldt strategisk analyse, der kommer med de tre bedste bud på, hvordan en ny linjeføring op gennem Jyllands ryg kan komme til at se ud. Lige nu arbejder landets transporteksperter- og politikere med tre løsningsbud:

Den ene linje kan gå ad hovedvejen mellem Vejle og Viborg – også kendt som Hærvejslinjeføringen. Den motorvej vil komme til at passere vest om Vejle med tilslutningen til E20 ved Kolding og E45 ved Haderslev. Den er markeret med grøn på kortet til højre. Motorvejen vil blive 167 kilometer lang og vil sno sig vest om Silkeborg og støde på E45 mellem Randers og Aalborg. Prisen for den løsning vil komme til at ligge på 20 milliarder kroner.


De tre foreslåede linjeføringer for en ny motorvej op gennem Jylland. (Illustration: Transportministeriet)

En anden mulighed er den såkaldte vestlige linjeføring, der vil komme til at genbruge dele af den nye motorvej mellem Vejle og Herning. Den er markeret med blå på kortet. Her er tale om en korridor, der går via Herning mellem tilslutningen til den nordlige del af E45 og så til Haderslev i syd. Den korridor vil strække sig over 146 kilometer og komme til at koste omkring 15,4 milliarder kroner.

Som sidste bud i Transportministeriets nye afrapportering ligger den ‘østlige linjeføring’. Det er den korteste af de tre korridorer med sine 135 kilometer. Den vil sno sig (rød markering) mere end de to andre og skabe en motorvejsforbindelse mellem Viborg og Aarhus via Silkeborg. Den vil samtidig komme til at følge den nuværende A13-rute mellem Vejle og nordpå. Samlet pris for denne linjeføring anslås at blive på 17,6 milliarder kroner.

Læs også: Motorvej gennem Jylland får støtte fra politisk flertal

Politisk opbakning

Kigger man på den dyreste model, ‘Hærvejs-linjen’, vil antallet af biler på vejen i 2030 komme til at ligge på mellem 15.000 og 36.000 køretøjer i døgnet.

Den vestlige linjeføring vil skabe plads til mellem 14.000 og 29.000, mens den sidste løsning – den østlige linjeføring – ‘kun’ vil skabe asfalt til mellem 6.000 og 27.000 køretøjer.

Indtil videre er der bred politisk opbakning på Christiansborg i forhold til at anlægge en ny, midtjysk motorvej. Men dog vil ingen endnu forholde sig til, hvilken af de tre modeller, der bliver tale om. Tidligere torsdag sagde transportminister Magnus Heunicke (S) sådan her til Morgenavisen Jyllands-Posten:

»Vi skal både udbygge E45 og samtidig arbejde på, hvordan vi får etableret en midtjysk motorvejskorridor, der på længere sigt har sin berettigelse«.

Læs også: Forsker efterlyser pisk til bilister: De kigger jo kun på gulerødderne

Læs også: Analyse: Der bliver tidligst brug for Kattegat-bro i 2050

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>