Ungarer skaber fotokunst med industrikameraer og egen software

I de seneste år har ungareren Adam Magyar indtaget det ene internationale galleri og udstillingsrum efter det andet. Hans billeder og videoer vises i New York, Paris og Berlin – og på Galerie Wolf i Aalborg kunne vi danskere nyde godt af Adam Ma­gyars billeder, da han deltog i en gruppeudstilling dér i 2008.

Hans billeder og videoer har næsten alle samme motiv og tema: Storbymennesker på vej. Enten venter de på en metrostation i Berlin, Paris, New York eller Shanghai, eller også går de gennem bybilledet – eller står i et undergrundstog.

Når Adam Magyar er slået igennem på den internationale kunst­scene, skyldes det sandsynligvis, at hans billeder fastlåser genkendelige situationer i tid eller rum på en anderledes måde og dermed udvider opfattelsen af, hvad der sker lige dér i situationer, vi troede, vi kendte.

Som menneskene i serien Urban Flow, der haster gennem byen, måske på vej fra én station til en anden – som billedet her på opslaget. Ved hjælp af den såkaldte split scan-teknik viser hele billedet den samme 1 pixel brede lodrette linje optaget igen og igen, mens motivet har bevæget sig forbi. Nogle steder står detaljerne knivskarpt, andre steder flyder billedets elementer ud i en glidende bevægelse.


Der er 46 sekunder mellem højre og venstre side af dette billede fra London, og hele billedet viser det samme 1 pixel brede lodrette snit af gadebilledet. Teknikken hedder slit scan eller strip photography. Den er over 150 år gammel og anvendes også til målfotos. Adam Magyar anvender et selvbygget kamera bestående af et standardobjektiv, scannerkomponenter og selvudviklet software. Hvis kun ét objekt bevægede sig forbi kameraet under optagelsen med samme hastighed, som pixelsnittet blev scannet, ville objektet blive afbildet korrekt. Objekter, der bevæger sig langsommere eller hurtigere end scanningen, bliver henholdsvis trukket ud eller presset sammen. Når baggrunden ‘flyder ud’, skyldes det, at den i sagens natur ser ens ud, hver gang pixelsnittet scannes. (Foto: Adam Magyar)

Eller som det splitsekund, der i Stainless-seriens stillbilleder bliver holdt fast, så man får et kig ind i en drengs uudgrundelige blik, netop som det undergrundstog, han står i, kører ind på perronen. Sidstnævnte er taget med et industrielt højhastighedskamera, som Adam Magyar fandt til lejligheden.

Modificeret industrikamera

Født i 1972 i Ungarn, men bosat i Berlin. Han har lavet både soloudstillinger og deltaget i mange gruppeudstillinger over hele verden.

Hans fotografier er bl.a. udgivet i bogen ‘In the Life of Cities’, redigeret af Mohsen Mostafavi (Harvard Graduate School of Design/Lars Müller Publishers, 2012), samt bogen ‘Light and Lens: Photography in the Digital Age’ af Robert Hirsch (Focal Press, 2012).

»Jeg havde ikke så mange penge og opdagede så de her industrikameraer, som bliver brugt til at kvalitets­tjekke produktioner på f.eks. samlebåndsfabrikker i Asien,« fortæller Adam Magyar over Skype fra Seoul, hvor han i øjeblikket forbereder en udstilling.

Den software, der fulgte med industrikameraerne, var dog ikke just egnet til kunstfotografi, så Adam Magyar måtte selv programmere:

»Det er en ret spændende del af processen, og jeg laver altid selv den software, som jeg skal bruge, om det så er til videoerne eller still­billederne. Nogle gange føles det som at grave efter guld, fordi man ikke rigtig ved, hvad man finder, og om man finder lige dét, man er på udkig efter. Jeg holder altid fast ved min oprindelige idé, så jeg bliver ved, til jeg har fundet det, jeg skal bruge. Heldigvis var jeg meget optaget af programmering, da jeg var yngre, så det har hjulpet mig her senere hen,« siger Adam Magyar.

Stainless-serien fra undergrundsstationer forskellige steder i verden indeholder også en række videoer, der ligesom hans andre værker kan ses på Adam Magyars hjemmeside.

Gennem rum og tid

Her brugte Adam Magyar et højhastighedsvideokamera, der ellers bruges inden for forskningen og industrien, blandt andet til at teste biler i sammenstød. De ekstreme slow motion-sekvenser står tindrende skarpe, så beskueren kan iagttage de fastfrosne situationer i detaljer.

Under optagelserne sad Adam Magyar i undergrundstoget, mens det rullede ind på perronen, og filmede de mennesker, der stod og ventede. Kombinationen af ekstrem slow motion og kameraets bevægelse forbi stillestående mennesker skaber en illusion af, at man bevæger sig forbi et enormt 3D-foto, hvor alt er fastfrosset i tid. Først afslører kun en enkelt langsom håndbevægelse eller et blinkende øje, at tiden ikke står stille, men så opdager man barnet i baggrunden, der løbende følger Magyars kamera hen ad perronen.

Men hvorfor lige de situationer?

»Jeg har altid kunnet lide at observere mennesker. Da jeg var yngre, rejste jeg meget og opholdt mig i lange perioder i Indien, hvor jeg fordrev det meste af tiden med at iagttage folk. Der er noget særligt over folk i storbyer, der er på vej fra et sted til det næste. Med Urban Flow-serien ville jeg vise folk som partikler i et system, der alle går i samme retning. Der ligger en værdi i det nu, der er lige dér, hvor man er i bevægelse,« siger Adam Magyar.

Det er netop det nu, Adam Ma­gyar indfanger med sit industrielle højhastighedskamera; folk i bevægelse er fanget i det øjeblik, der ligger udspændt mellem afgang og ankomst.

Se flere af Adam Magyars billeder samt hans videoer på magyaradam.com, hvor billederne bedre kommer til deres ret og man kan zoome ind på detaljerne.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>