Vestager: NemID skal erstatte CPR-validering ved nethandel

En række nye tiltag skal nu gøre det sværere for svindlere at udgive sig for at være andre og for eksempel købe varer på kredit.

Folketinget har således onsdag vedtaget en lov, der gør det muligt at skifte CPR-nummer, hvis man har været udsat for alvorligt identitetstyveri. Det oplyser Økonomi- og Indenrigsministeriet. Loven træder i kraft den 1. april, og det er CPR-kontoret, som vurderer, hvornår det er nødvendigt med et nyt CPR-nummer.

Men at skifte CPR-nummer er en sidste udvej, hvis det allerede er gået galt, så med i pakken af tiltag er også at få afskaffet CPR-validering på nettet. Valideringen sker gennem et opslag i folkeregistret, men svindlere kan med kendskab til et CPR-nummer og tilhørende navn og adresse ’bestå’ denne prøve. I stedet skal der fremover logges ind med NemID, skriver ministeriet.

Generelt skal butikker fremover bruge NemID meget mere, lyder meldingen.

»Regeringen har overfor erhvervslivet understreget behovet for grundig identitetskontrol af kunder, og at dette med fordel kan gøres med NemID,« skriver ministeriet.

Brugen af CPR-nummer som en hemmelig oplysning, et slags password, har gennem årene været kritiseret fra mange kanter, især fordi det er relativt nemt at finde frem til folks CPR-numre, hvis man kender fødselsdatoen.

Det demonstrerede den dengang it-studerende Søren Louv-Jansen gennem et ‘CPR-lotteri’, hvor man skulle gætte på danske toppolitikeres CPR-numre, ud fra fire valgmuligheder. Det kostede ham et besøg fra politiet, en politianmeldelse og i første omgang en bøde på 10.000 kroner, som han dog ved at tage sagen til domstolene fik nedsat til 3.500 kroner.

Læs også: CPR-Søren får bødestraf for at vise ministres cpr-numre

Læs også: CPR-Søren: Vestager løser slet ikke problemet

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>