Virtuelle lemmer fjerner amputeredes fantomsmerter

En ny metode gør brug af augmented reality til effektivt at lindre eller helt fjerne fantomsmerter.

Metoden kan vise sig at have stort potentiale, da behandlinger i dag i mange tilfælde har en ringe effekt. Samtidig oplever op mod 70 procent af amputerede patienter fantomsmerter.

Men nu har et forskerhold fra Chalmers-universitetet i Gøteborg udviklet en metode, der kombinerer en række teknologier. Patienten får elektroder på stumpen ved den amputerede legemsdel. Elektroderne måler muskelsignalerne. Derefter oversætter en computer signalerne til bevægelser og viser en virtuel arm på en computerskærm, som patienten styrer med tankerne.

»Der er flere aspekter ved denne metode, som kombineret set kan være grunden til, at patienten oplever smertelindring,« forklarer den ledende forsker bag studiet, ph.d. Max Ortiz Catalan, i pressemeddelelsen.

»De motoriske områder i hjernen, der skal bruges til at bevæge den amputerede arm, er blevet genaktiveret, og patienten får visuel feedback af computerprogrammet, hvilket narrer hjernen til at tro, at der stadig er en arm. Han oplever sig selv som et helt menneske, der har fået sin amputerede arm tilbage.«

Den nye metode er blevet afprøvet på en patient, som har oplevet fantomsmerter, siden han mistede sin højre arm for 48 år siden. Ved hjælp at et behandlingsforløb blev smerterne kraftigt reduceret fra at være moderate eller uudholdelige. Nogle dage oplevede patienten at være helt smertefri.

»Vores metode adskiller sig fra tidligere metoder, fordi kontrolsignalerne kommer fra selve stumpen. Det sætter gang i det motoriske system, og kombinationen af det og den levende følelse, som augmented reality giver, kan være det, som giver patienten lindring,« siger Max Otiz Catalan i Chalmers-pressemeddelelsen.

Næste stop er et klinisk studie af den nye metode.

Chalmers-universitetets video

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>