YouSee-kunder dækker Danmark med gigantisk wifi-net

For øjeblikket er YouSee i fuld gang med at opdatere software i wifi-modemmer, som står hos virksomhedens kunder landet over. Efterhånden som sofwaren bliver opdateret, bliver der også åbnet for et separat wifi-hotspot hos kunden, som andre YouSee-kunder kvit og frit kan tilgå, når de er på farten. YouSee kalder produktet for YouSee Wifi-spot. Virksomheden startede med at teste det lokalt i 2013, men er nu nået halvvejs med at rulle det ud over flere dele af landet, nemlig de områder, YouSee dækker.

Afdelingsdirektør hos YouSee Bredbånd Eva Tetsche vurderer, at et sted mellem 50.000 og 100.000 kunders hardware er blevet opdateret, og dermed indgår de som en aktiv del af YouSee wifi-spot-produktet.

»Vi tænker det som et supplement til mobilt bredbånd. Det er jo ikke et sammenhængende netværk (som mobilt bredbånd, red.), hvor man kan bevæge sig omkring og være på. Man vil ryge af og på. Det er to brugeroplevelser. Det er primært, så man kan sidde på en café eller ved naboen og kan gå på uden at skulle have fat i en trådløs netværkskode. Man kan spare på sin mobile datatrafik. Og som mobiludbyder kan vi jo også lave mobile-offload,« siger hun og henviser til, at det er billigere for YouSee, der også har en forretning inden for mobiltelefoni, at sende datatrafik via wifi-opkoblingerne end via telenettet.

Ikke alle YouSee-kunder

Det er ikke alle YouSees kunder, der i første omgang får forvandlet deres hardware til et åbent wifi-hotspot. Det er nemlig ikke alle typer hardware, der understøtter det. Eva Tetsche forventer, at når den nuværende opdateringsrunde er afsluttet i slutningen af marts eller begyndelsen af april, vil der være omkring 200.000 aktive hotspots, hvilket svarer til cirka halvdelen af YouSees bredbåndskunder. Og efterhånden som de resterende kunder får udskiftet deres hardware med noget, der understøtter den bagvedliggende teknik, vil resten af YouSees kunder løbende komme til at indgå i wifi-hotspot-produktet.

Ønsker en kunde ikke, at YouSee-modemmet i vindueskarmen skal være en del af det åbne net, er det muligt at blive fri. Men udgangspunktet er, at YouSees kunder ikke er blevet spurgt, om de vil indgå i nettet.

»Hvis vi havde valgt, at kunderne aktivt skulle melde sig til, så tænker vi, at vi måske – på en god dag – var kommet op på en 10-15 pct., der syntes, det var en god idé. nu gør vi det den anden vej rundt. Så håber vi, det er maks. 10 procent, der melder sig fra,« siger Eva Tetsche og tilføjer:

»Det er jo altid sådan med ny teknologi, at kunderne hellere vil sige nej til det, fordi de ikke helt ved, hvad det er. Men i virkeligheden er det måske måden at få kunderne til at ændre vaner og til at bruge ny teknologi. Ved at stille det til rådighed. Kunderne kan altid melde det fra. Det er bare at kontakte os og sige, at det ønsker de ikke at være en del af.«

Hvad med sikkerheden?

I forhold til datasikkerheden skulle der ikke være noget at komme efter. Eva Tetsche fortæller, at det åbne wifi – som altså ikke er mere åbent, end at det kun er YouSee-kunder, der kan få internetadgang – opererer på et separat trådløst netværk med eget SSID, som er isoleret fra det private netværk hos kunden.

En anden sikkerhedsmæssig problemstilling kunne være, at andre slet og ret misbruger adgangen til wifi’et til at begå ulovligheder via nettet. Men den går heller ikke, da det er nødvendigt for YouSee-kunder at logge ind via en webformular, før der åbnes op for det øvrige internet.

»Det kan aldrig komme den enkelte kunde til skade. Vi kan altid identificere den kunde, der har været på. Vi logger brugeren til bruger-ID. Det er også noget med terrorlovgivningen, det skal vi simpelthen gøre. Så kunderne behøver ikke være nervøse for det sikkerhedsmæssige,« siger Eva Tetsche.

Hvad med båndbredden?

Derudover lægger YouSee 10 Mbit/s oven i kundernes båndbredde, som er dedikeret til den ekstra wifi-trafik. Så heller ikke båndbreddemæssigt skulle der være noget at bemærke, når ‘fremmede’ kobler sig på det trådløse net.

Der kan dog være et lille ‘men’ i den sammenhæng. For wifi-båndbredden, som kunden har tilgængelig privat, kan nemlig godt risikere at blive påvirket, når andre kobler på wifi.

YouSee har imidlertid lagt en maksimal hastighed på 10 Mbit/s ind i forhold til, hvor meget udefrakommende på det separate åbne wifi-net kan bruge. Derudover kan hver enkelt opkobling til dette SSID maksimalt bruge 4 Mbit/s.

Og skulle det alligevel vise sig, at andre æder for meget af wifi-båndbredden hos kunderne, så har YouSee mulighed for at prioritere de private brugeres trafik, fortæller Eva Tetsche.

Rækkevidden på det – for YouSee-kunder – åbne wifi-net forventer hun vil blive op til 75 meter, alt efter hvor hardwaren står.

»Står det bag fire betonvægge, vil det jo ikke være 75 meter, men står det i vinduet i et parcelhus, så vil det kunne række rimeligt langt. Så op til 75 meter.«

Dækningskort er ikke SÅ præcist

Det er muligt på YouSees dækningskort for produktet af følge med, efterhånden som der bliver tændt for tilgængelige SSID’er i YouSee wifi-spot. Og har man af en eller anden grund ikke lyst til, at naboen eller andre skal vide, man bruger YouSee, så skulle der være en vis form for privatliv forbundet med dækningskortet også.

»Det har vi tænkt lidt over. Vi mener ikke, vi går så tæt på, at man ligefrem kan se, det er nummer tre på hjørnet,« siger Eva Tetsche og tilføjer:

»Men at man kan se, at i dette område er der tilpas mange hotspots til, at det er interessant.«

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>