IBM’s patentkonge kommer sovende til sine ideer

Flemming Bøgelund har aldrig haft svært ved at få idéer. Faktisk kommer han helt bogstaveligt sovende til dem – ja, han kan nærmest sætte sit vækkeur efter dem:

»Idéen til en opfindelse kommer altid præcis klokken 5 om morgenen – og når det sker, kan jeg umuligt sove mere, men står straks op og griber laptoppen. Den har jeg i øvrigt med overalt, for jeg går aldrig nogen steder uden min hjerne,« spøger Flemming Bøgelund, der er projektleder og it-arkitekt hos IBM.

Trænger du til en frisk karrierestart. Opret et cv på Jobfinder.

De morgenfriske idéer opstår altid, når han er stødt på et teknisk problem. Pudsigt nok holder problemerne ham ikke vågen – snarere tværtimod:

»Det er mærkeligt, men jo mere interessant et problem er, jo mere det kildrer i hjernen – jo nemmere falder jeg i søvn. Det stresser mig aldrig, måske fordi det altid er problemer, ingen ved, at jeg arbejder med,« forklarer han.

Idéen til det såkaldte ’Power Bookmark’, som er hans IBM-patent nummer 13, kom – naturligvis – på nøjagtig den måde.

Klik på billedet og se et skærmdump med Power Bookmarks


Flemming Bøgelunds IBM-patent nummer 13 ’System for processing mixed-format files’ eller Power Bookmark, som han kalder det, gør det muligt at lave bogmærker på websider med Frames. Bogmærker, som endda kan fange alle data, der er tastet ind i hver enkelt Frame. Det betyder, at man f.eks. kan sende et bogmærke til rejsefællen med nøjagtig den flyafgang, man er i færd med at booke. Bogmærket har form af et minimalt billede, som forestiller hjemmesiden. Her er der således 31 Power Bookmarks. Skærmdump: Flemming Bøgelund.

Flemming Bøgelund har en teori om, at hjernen under søvn kombinerer det, vi oplever i løbet af en dag, med alt det, vi har oplevet igennem livet, og at nogle mennesker er særligt egnede til at lade underbevidstheden generere idéer, når de sover:

»Jeg tror, vi opfindere har en evne til at kombinere og se sammenhænge, som andre ikke får øje på.«

Han anslår, at en procent af menneskeheden har opfinderpotentiale.

»Det har jeg regnet mig frem til på baggrund af, hvor mange patenter IBM tager om året, og hvor mange medarbejdere vi er,« lyder forklaringen.

Drevet af trangen til at blive berømt

Når en af Flemming Bøgelunds idéer bliver til et IBM-patent, glider det ud af hans hænder, og derfor ved han heller ikke, hvor Power Bookmark-idéen er i dag – og om den nogensinde bliver realiseret:

»Der går adskillige år, før et patent når den virkelige verden – og siden jeg lavede opfindelsen, har verden bevæget sig videre,« forklarer han.

Jeg er ikke ligeglad med pengene – slet ikke, men jeg er mere drevet af trangen til at revolutionere verden og blive berømt.
Flemming Bøgelund, akademiingeniør og Master Inventor, IBM.

Skulle patentet blive en stor kommerciel succes, ender millionerne heller ikke på hans konto. Det generer ham nu ikke:

»Jeg er ikke ligeglad med pengene – slet ikke, men jeg er mere drevet af trangen til at revolutionere verden og blive berømt. Og selvom jeg har en brændende trang til, at mine patenter bliver brugt, er det heller ikke det store traume, hvis det ikke sker,« forklarer han med lune i stemmen og tilføjer, at han nok aldrig var kommet i gang med at tage patent på nogle af sine mange idéer uden IBM’s hjælp.

Det er nemlig kun 14 år siden, at det gik op for den nu 61-årige akademiingeniør, at han overhovedet kunne tage et patent. Siden er det gået stærkt. I dag har han 13 IBM-patenter og har indsendt ansøgninger på yderligere fire patenter. Alene i 2007 fik han seks.

Får masser af skulderklap

Flemming Bøgelund lægger ikke skjul på, at han ikke er, som folk er flest. En opfattelse, hans familie gerne bekræfter ham i: ’Far, prøv lige at være normal’, lyder det ofte fra børnene, når hans skæve blik på verden bliver omsat til skæve replikker.

Men selvom børnene herser med deres far, hjælper det næppe:

»Jeg har en trang til at være anderledes, at sige sære og sjove ting. Når man tilhører en procent af befolkningen, er man ikke helt som de andre – heller ikke i det små, som dengang jeg sammen med min datter kom ind i en ostebutik med en skarp odør og spurgte: ’Har I oste?’,« eksemplificerer han.

Kollegerne giver ham masser af skulderklap, både når han holder foredrag, og da han efter sit 12. patent fik ærestitlen IBM Master Inventor:

»Mine kolleger møder mig altid med et stort smil og et ’hvad har du nu fundet på?’. Men i modsætning til mine børn beder de mig aldrig om at være ’normal’,« bedyrer han.

Jobfinder sætter spot på ingeniører, som har en særlig evne til at få idéer med både teknisk og kommercielt potentiale. Dette er det femte af en række portrætter.

Læs også: Da folkevognen kørte ud af avisen, fik konstruktionsingeniøren en god idé

Elektroingeniøren gav kunderne lune fødder – og flere kroner på deres energikonto
Hans idé revolutionerede Siemens’ forretning
Hans grydeske fik publikum til at juble

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>