Åbne data afslører valgfejl: Ja- og nej-stemmer blev byttet om

Det kan gå galt, når resultatet af en folkeafstemning skal indrapporteres fra valgstederne til kommunens valgkontor, og det gjorde det netop på Taarbæk Skole, hvor der blev byttet om på resultatet.

Fejlen blev opdaget ved et tilfælde tirsdag, da en gruppe fra Open Knowledge Danmark afholdt en workshop, hvor de arbejdede med valgresultaterne. Et enkelt valgsted skilte sig nemlig ud blandt alle de andre.

»Det var egentligt ikke dét, vi kiggede efter. Vi ville se, om der var en sammenhæng mellem, hvor der var stemt nej og stemt på modstanderpartierne, for det ville være interessant, hvis de to ikke fulgtes,« fortæller Niels Erik Rasmussen fra Open Knowledge Denmark til Version2.


Foto: Open Knowledge Danmarks valgdata-workshop

Resultaterne blev plottet ind på en graf for at se eventuelle valgsteder, som afveg fra de andre, og her skilte Taarbæk Skole sig kraftigt ud. Efter Niels Erik Rasmussen havde taget kontakt til den valgansvarlige i Lyngby-Taarbæk Kommune viste det sig, at der var sket en fejl i indrapporteringen.

Tallene for henholdsvis ja- og nej-stemmerne var byttet om, og det fik Taarbæk Skole til at skille sig ud fra resten af valgstederne i samme størrelse, hvor resultatet lå til et klart ja til patentdomstolen.

Fejlen er nu ifølge Niels Erik Rasmussen blevet rettet på baggrund af dataentusiasternes arbejde.

Selvom det er en del af statens it-ambitioner, at flere offentlige data skal gøres tilgængelige, så de kan bruges af både private, organisationer og virksomheder, så var det ikke de valgdata, gruppen i dette tilfælde arbejdede med.

»Danmarks Statistik har kun stillet data til rådighed ned til kredsniveau. Vi har scrape’t data fra KMD’s hjemmeside, så jeg vil sige, at det ikke er åbent nok. Vi er nødt til at sidde og lave noget kode og kan komme til at lave fejl, så vi vil gerne have valgdata ned til de laveste niveauer i et åbent, maskinlæsbart format,« siger Niels Erik Rasmussen.

Mere detaljerede valgdata bliver stillet til rådighed senere, men der kan gå et par måneder, før de ligger i XML eller lignende, og det er en barriere, hvis dataene skal have værdi, mener Niels Erik Rasmussen.

»Vi er meget interesserede i åbne data, og især at de bliver brugt til noget fornuftigt. Det er ikke nok, at data er åbne, det skal også omsættes til viden. Og valgdata er noget ret centralt,« siger Niels Erik Rasmussen.

Deltag i Version2s gratis formiddagsmøde tirsdag d. 3. juni om Insight Live-arrangement om Business Analytics/Big Data

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>