BASIC fejrer 50 år med spaghettikode og uendelige løkker

For en hel generation af programmører var BASIC det første sprog, de lærte at skrive deres første programlinjer i. Det var nemlig en BASIC-fortolker, der mødte brugerne, når de tændte deres Commodore, ZX Spectrum eller Amstrad hjemmecomputer i 1980′erne.

BASIC blev lanceret den 1. maj 1964 fra Dartmouth College, som har fejret den runde fødselsdag med en ny hjemmeside, hvor man blandt andet kan finde den originale manual til sproget.

Sproget blev udviklet for at give studerende og andre en let introduktion til programmering. Samtidig skulle det kunne oversættes hurtigt til maskinkode og køre på mange forskellige platforme.


Foto: Dartmouth College

Det sidste var en åbenlys succes, da BASIC-fortolkere blev skrevet til et væld af platforme, faktisk er der registreret flere hundrede varianter på Wikipedia.

Kommandoerne og formateringen i BASIC blev konstrueret, så det var enkelt at læse, så studerende kunne lære de grundlæggende principper som IF-statements og FOR-løkker og siden bruge den viden i mere avancerede sprog som Algol og Fortran.

Den første version havde en række begrænsninger som følge af datidens computere. Muligheden for, at program kunne modtage input fra brugeren, blev således først tilføjet senere med INPUT-kommandoen, som ikke var med i den første version af BASIC.

BASIC er siden blevet udviklet i mere avancerede versioner af blandt andre Microsoft, hvis første softwareprodukt netop var en BASIC-fortolker. Microsoft har da også markeret fødselsdagen med en QuickBasic-fortolker, som benytter Microsofts nye Roslyn-compiler.
I Danmark var BASIC også en del af grundlaget for Comal80-sproget, som blev brugt i EDB-undervisningen, men i takt med, at kraftigere pc’er blev mere almindelige, blev BASIC og dets varianter med tiden fortrængt af sprog som TurboPascal, C++ og Java.

BASIC var, som navnet antyder, meget basalt i sin funktionalitet, og det var let at ende med ‘spaghetti-kode’ eller programmer, der kørte i uendelig løkke. Det sidste kunne dog også være en fornøjelse eller nærmest en feature i sig selv.

Så lad os ønske BASIC ’tilløkke’ på klassisk BASIC-manér:

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>