Blog: Sådan opnår du bedre indendørs dækning





Du kender det sikkert. Du er på vej på arbejde og tager hul på dagens første samtaler fra bilen via mobilnettet. Når du parkerer bilen i parkeringshuset, begynder forbindelsen så småt at blive ustabil. Mobildækningen halter ligeledes, når du går ind på kontoret. Der opstår problemer med lydkvaliteten, du misser ord hist og her, og du ryger måske endda af opkaldet, fordi forbindelsen er dårlig. Måske er du også den klassiske vandrende kontorperson, som ikke kan stå/sidde stille, når du snakker i mobiltelefon, og du mister således bidder af samtalen, når der vandres op og ned ad gangene.

Det er desværre et almindeligt problem, at mobilsignalerne har det svært i mange bygninger. Det er nemlig vanskeligt for radiosignaler at trænge ind i bygninger, bl.a. pga. bygningernes isolering. For nylig var der eksempelvis en sag om det anerkendte byggeri Isbjerget i Aarhus, hvor den manglende mobildækning fik beboerne til at flytte, da de ikke kunne føre telefonsamtaler eller sms’e netop grundet bygningens isolering.  

Kravene til indendørs dækning stiger i dag enormt – med god grund. Analyser viser, at op til 80 pct. af vores forbrug af mobildata foregår indendørs. Samtidig stiger vores forbrug af mobildata eksplosivt. Ifølge Ciscos Visual Networking Index bliver mobildata 11-doblet frem mod 2018.
Men når dækningen indendørs ikke er tilstrækkelig, kan det skabe problemer, især for medarbejdere, som har behov for dækning for at kunne arbejde fleksibelt, mobilt og produktivt.  

Problemet i dag er, at wifi-netværket og mobilnetværket ikke taler sammen! På kontoret holder wifi-netværket medarbejderne tilsluttet, men wifi understøtter ikke tale. Udenfor sikres tale og netforbindelse via mobilnettet, men forbindelsen mellem wifi og mobilnettet er næsten ikke-eksisterende. Det gør det vanskeligt for CIOs at gøre de forvænte medarbejdere tilfredse.  

Det ideelle scenario er derfor et mobilt miljø, hvor mobilnettet og wifi-netværket arbejder sammen og skaber bedre indendørs dækning til brug for tale og mobilnettet. Vi er p.t. i en overgangsperiode. Virksomheder verden over venter overgangen til nye wifi-standarder (802.11ac), og det er i den forbindelse oplagt at adressere wifi og mobilnettet på en ny måde.

Small cells kan være svaret. Small cells er en low-powered mobil accessnode, som giver muligheder for at øge dækning og kapacitet primært på GSM-tjenester via 2G og 3G, samt LTE (4G) på sigt, hvor udendørs mobilmaster er for dyrt til at give dækning og kapacitet i moderne bygninger. Høj-hastigheds data vil dog stadig være mere kosteffektivt dækket via wifi-teknologier. Derfor er kombination med wifi og small cells en perfekt kombination, som netop er designet til at adressere moderne mobile datatrafikmønstre, hvor mobiltjenester stadig vil være opereret og styret af mobiloperatøren. Så en small cell har evnen til at forsyne en række trådløse protokoller – 2G, 3G, 4G og wifi. På den måde får man mobildækning i bygninger, hvor der ellers normalt ikke vil være signal nok til at gennemføre en mobilsamtale. Noget som medarbejdere, gæster og mobile brugere i dag forventer, men også kunder og samarbejdspartnere, som opnår en bedre tale kvalitet til fordel for firmaer og mobiloperatører.

Det smarte ved small cells er, at de kan integreres i den eksisterende wifi- og netværksinfrastruktur og samtidig overvinder mange af de begrænsninger, som ses ved traditionelle Distributed Antenna Systems eller dækningsanlæg baseret på selvstændig infrastruktur og dyr kabling. Small cells muliggør desuden tæt integration mellem IP-løsninger og virksomhedens it-infrastruktur. Det betyder, at du opnår en holistisk approach til dit trådløse netværk og én ligetil sikkerhedspolitik på tværs af hele virksomheden. I en tid med pressede budgetter, krav om større produktivitet og energirigtigt byggeri kan small cells derfor måske være løsningen.

Hvad tror du om fremtiden for small cells-teknologien? Og vil small cells hjælpe væksten i Internet of Things – f.eks. sensorløsninger, når mobildækningen forøges?

Hvad med mobiloperatørerne – vil de gribe teknologien til fordel for alle parter?

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>