Dansk designhus 3D-printer masker med pigge til Eurovision-dansere

Både 3D-print og hvidlys-scanninger af ansigter er blevet brugt til at producere masker til morgendagens europæiske grand prix-finale, Eurovision.

3D-scanninger og efterfølgende print er blevet brugt som metode for at sikre, at maskerne sidder tæt nok til hovedet samtidig med at de kan holde til gentagne, hurtige kostumeskift.

Designhuset Moef valgte 3D-printede masker fremfor det oprindelige forslag om at fastgøre pigge enkeltvis til dansernes ansigter.

»Når man limer pigge direkte på ansigtet, kommer de let til at hænge. Vi ville gerne have, at de kunne stå i en vinkel på 90 grader ud fra ansigtet. Derfor valgte vi at bygge dette her skelet. Desuden tager det tid at lime 20 små pigge i hovedet på hver af de fire dansere. Skellettet gjorde, at make-up-artisterne kunne opnå samme udtryk på ét sekund,« siger Kasper Hansen, designingeniør hos Moef.

De fire danseres ansigter blev 3D-scannet i en hvidlys-scanner to gange for at sikre et præcist resultat. Hvidlysscanningerne tager hver lidt under et sekund, hvormed scanneren tegner et billede med op til 1,4 mio. punkter af danserens ansigt.

»Man kunne sagtens have brugt andre typer afstøbninger til den samme opgave, men dette her tager kun tyve minutter per person. Det er meget kort tid i forhold til at vente på en gipsmaske. Desuden havde vi behov for et digitalt grundlag for at kunne designe maskerne,« siger Kasper Hansen.


Foto: MOEF

På baggrund af de to scanninger kunne Moef tegne en maske og tilføje pigge, der var tegnet i 3D-CAD-software og printe den på en 3D-printer i polyamid, der gør maskerne fleksible og holdbare.

Moef har før brugt 3D-scanninger til at genskabe bygningsdele til for eksempel restaurering, men aldrig til et lignende projekt.

»Vi bruger normalt 3D-scanning til at genskabe elementer, der kun findes i fysisk version. Vi har blandt andet scannet de gamle Kay Bojesen figurer-for Rosendahl. Et andet eksempel kunne være en håndlavet del i en produktionsmaskine, som man vil sikre kan genproduceres,« siger partner i Moef Kristoffer Kelstrup.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>