Dansk opfindelse jordkøler din sommerøl

Du husker måske scenen i ‘Blinkende Lygter’, hvor det med at grave øllene ned i jorden ifølge lægen Carl handler om at finde sin helt egen dybde. Men når fire mænd fra Mors graver øl ned, bliver det en tand mere liret.

Arkitekten Klaus Peter Bach har nemlig opfundet eCool Can Cooler, der er en cylinder, som graves ned i haven eller på terrassen.

»Jeg havde lavet en bænk i bunden af min have med udsigt ud over fjorden, og så tænkte jeg på at grave en mælkejunge ned i skrænten for at køle mine øl. Men det er jo egentlig lidt besværligt, og så jeg lavede en løsning, der var nemmere,« siger arkitekten til Ingeniøren.

Praktisk og miljøvenlig ølkøling

Siden 2010 har han sammen med Ole Davidsen, Viggo Berg og Haagen Sørensen sørget for at omkring 800 husstande jævnligt har kunnet nyde 24 jordkolde dåseøl, som cylinderen kan indeholde.


Ølkøleren fra Mors kan rumme 24 dåseøl, der hentes op fra jorden med håndsving. Foto: eCool

Når cylinderen er gravet ned og fyldt til randen med øl, kan du bare dreje på håndtaget for at få transporteret svale jordafkølede gyldne dråber op til jordoverfladen igen. Den bruger dermed ingen elektricitet og samtidig er cylinderen frostsikret til vinterperioden.

Jord-ølkøleren måler 113 cm i højden, er 22-30 cm i diameter og vejer 12 kg. Den kan forblive i jorden hele året rundt, uden at hverken cylinderen eller øllene tager skade.

Salget eksploderer nu

Siden slutningen af februar er virksomheden gået online på Facebook og it-virksomheden Instinkt har redesignet de fire kompagnoners hjemmeside. Det har skabt mere end almindelig interesse for jordkøleren.

»Vores salg er gået meget stille og roligt, men it-firmaet Instinkt har sat skub i salget. I løbet af de sidste to timer har vi solgt 11 og oveni har vi fået en masse international omtale. Nu kan vi faktisk få lidt problemer med at kunne levere, hvis det fortsætter i det her tempo,« griner Klaus Peter Bach.

Selv´om virksomheden har et lager, så tager det tid, når der skal samles nye cylindere. Alle delene kommer fra en masse forskellige små firmaer på Mors og i Sønderjylland, og alle kølere samles ved håndkraft og kvalitetstestes.

Passer til pælebor

Hvis du selv skal installere den, passer kølerens størrelse til et pælebor på 22 cm i diameter. Har du ikke sådan et, kan god gammeldags håndkraft og en skovl også klare jobbet.

Toppen på køleren er så godt isoleret, at varmen holdes ude om sommeren og frosten om vinteren.

Du kan købe den lirede ølkøler på eCools hjemmeside.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>