Danske og tyske karrieredrømme stritter i hver sin retning

Virksomhedskultur, kolleger og jobindhold har højeste prioritet, når danske ingeniør- og naturvidenskabsstuderende skal vurdere, om en virksomhed er attraktiv.

Først når de bløde parametre er på plads, begynder de at interessere sig for løn og karrieremuligheder. Dermed adskiller de sig fra ingeniørstuderende i lande, vi normalt sammenligner os med. Det fremgår af Universums Student Survey 2014.

Står din karriere i stampe? Sæt den i gang med et cv på Jobfinder.

Ifølge undersøgelsen har danske ingeniørstuderende fire karrieremål: først og fremmest et udfordrende job og en god balance mellem arbejde og privatliv. Dernæst muligheden for at arbejde for en god sag eller noget, der tjener et større formål. Endelig spiller jobsikkerhed en væsentlig rolle, fremgår det af en pressemeddelelse fra Universum.

Faktisk er billedet af, at en god karriere er lig med at blive leder, krakeleret fuldstændigt.
Jesper Dansholm, direktør Universum Danmark.

Jesper Dansholm, direktør for Universum Danmark, tolker det som et signal om, at blødere værdier vinder frem på arbejdsmarkedet:

»Vi har lavet denne type undersøgelse i 25 år. I starten vægtede hårde værdier såsom løn og en klar og hurtig vej til at blive leder højest. Men det er vendt helt på hovedet nu. Faktisk er billedet af, at en god karriere er lig med at blive leder, krakeleret fuldstændigt,« siger han i pressemeddelelsen.

Når man spørger eksempelvis tyske ingeniørstuderende, får man en anden prioriteringsliste. Her tæller jobindhold, løn og avancementsmuligheder højest, hvorimod kolleger og virksomhedskultur, ligger længere nede på listen.

Læs også: Ingeniørstuderende bliver hjemme

Danske arbejdsgivere, der ønsker at rekruttere arbejdskraft til deres udenlandske datterselskab, bør derfor være opmærksomme på, at der måske skal andre metoder til, hvis de vil tiltrække de udenlandske talenter, påpeger Jesper Dansholm:

»De studerendes prioriteter kan være markant anderledes end herhjemme. Så man skal være meget påpasselig med blindt at kopiere den danske model i udlandet,« siger han.

Én ting kan de unge ingeniører i Tyskland og Danmark dog blive enige om. De vil helst arbejde for nationale ikoner.

Favoritarbejdspladserne i Tyskland er de store tyske bilproducenter Audi, BMW, Porche, Volkswagen og Daimler/Mercedes, efterfulgt af Siemens, Lufthansa, EADS (Airbus), Robert Bosch og Deutsche Bahn.

Læs også: Tyske ingeniørspirer drømmer om at lave tyske biler

Herhjemme er det danske mastodonter som Novo Nordisk, Rambøll og Lego, der ligger i top-tre, når ingeniørspirerne skal udpege deres drømmearbejdsplads. Samlet set er der kun to udenlandske virksomheder i top-20, nemlig Siemens og Grontmij.

Topplaceringerne i årets undersøgelse er de samme som sidste år, og det tyder ifølge Jesper Danshold på, at de ’har et tydeligt og veldefineret employer brand, som de studerende sætter pris på’.

De fleste studerende angiver i gennemsnit 14 virksomheder, de gerne vil arbejde for – dobbelt så mange som for ti år siden.

Ifølge Universum kan udviklingen skyldes, at internettet giver let adgang til information om potentielle arbejdsgivere. Det skærper kampen om talenterne, mener Jesper Dansholm:

»Virksomheder uden for listens øverste pladser, som gerne vil tiltrække de bedste talenter, skal sørge for at kommunikere målrettet i forhold til talenternes ønsker og præferencer. Ellers har de studerende svært ved at forholde sig til dem,« formaner han.

Mediehuset Ingeniøren offentliggør den 15. maj sin årlige imageundersøgelse, der bygger på danske ingeniørers og danske ingeniørstuderendes vurdering af ingeniørtunge virksomheder.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>