Ekspert: Statens bredbåndskortlægning er utroværdig

Når regeringen kan melde ud, at 70 procent af danskerne kan få bredbånd med 100 megabit, er det baseret på teori og ikke praksis. Sådan lyder det fra teleforsker Michael Jensen fra Aalborg Universitet, som kalder den officielle bredbåndskortlægning for ’utroværdig’. Det skriver KIT-magasinet, som bliver udgivet af foreningen for kommunale it-chefer.

Læs også: Ny kortlægning: 70 procent af danskerne kan få internet med 100 megabit/s

Problemet er, at tallene bliver indberettet fra teleselskaberne, som generelt opgiver lidt for optimistiske hastigheder, der ikke nødvendigvis kan lade sig gøre i virkeligheden. En anden fejlkilde er, at alle de husstande, som bliver passeret af fiber eller tomrør, bliver regnet med som mulige modtager af internet med 100 megabit hastighed. Så længe forbindelsen kan etableres med en ’beskeden graveindsats’, er den med i kortlægningen, uanset om en kunde i praksis kan købe denne adgang, lyder kritikken fra teleforskeren.

Version2 har tidligere skrevet om kritik af bredbåndskortlægningen, som Erhvervsstyrelsen står bag.

For eksempel mente hverken it-chefen i Lemvig Kommune eller den frivilligt drevne internetforening på Samsø, at den officielle kortlægning af deres lokalområder harmonerede med muligheden for internetadgang i virkeligheden. For eksempel pegede it-chefen i Lemvig på en husstand, som ifølge TDC kunne få internet med 5/1 megabit, men som i praksis kun kunne få væsentligt lavere hastigheder, og hvor forbindelsen var så ustabil, at den reelt var ubrugelig.

Læs også: It-chef: Bredbåndskortlægning er ikke retvisende i min kommune

En anden kritik har været TDC og Yousees indberetning af alle kabel-tv-kunderne, som nu har mulighed for 100 megabit-internet. De skal nemlig dele den høje hastighed, og dermed smuldrer regnestykket, hvis flere på én gang forsøger at trække fuld speed.

TDC svarede omvendt, at man i så fald løbende vil opgradere hastigheden, så der ikke vil opstå flaskehalse, hvis der er stor interesse for hurtigt internet i en boligforening.

Læs også: Yousee: Ja, vi kan give alle kunder 100 megabit/s – eller 60/60

Det er også baseret på skøn, når den samlede internetdækning beregnes ud fra dækningsgrader fra forskellige teknologier. Hvis for eksempel kobberledninger kan give internet til 95 procent i et område, og kabel-tv dækker 30 procent, er det ikke nemt at sige, hvordan den samlede dækning er.

Erhvervsstyrelsen vil næste år komme med en langt mere detaljeret kortlægning, hvor indrapporteringen skal ske i felter af 100 gange 100 meter over hele landet.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>