Glasfacader dræber årligt mellem 365 og 988 millioner fugle i USA

Glasbeklædte facader i byerne dræber årligt mellem 365 og 988 millioner fugle i USA. Derfor arbejder forskere nu på at gøre ruderne mere synlige for fuglene, skriver New York Times.

Forskerne har bygget en fugletunnel i et lukket område af New Yorks zoologiske have. Her sætter de forskellige typer fugle løs, mens forskellige glastyper er placeret for enden af tunnelen.

Udover en type glas med eksempelvis horisontale striber har forskerne placeret en plade med almindeligt glas for at se, hvor meget der skal til, for at hovedparten af fuglene vælger at flyve mod det almindelige glas for at undgå testglasset. For fuglenes sikkerheds skyld har forskerne placeret et næsten usynligt net foran glaspladerne.

»Det er en klassisk dyre-adfærdsmæssig valgtest,« siger leder for naturbevarelse og videnskab hos miljøorganisationen New York City Audobun Susan B. Elbin til New York Times.

New York City Audobun udfører eksperimenterne i samarbejde med Fordham Universitet og American Bird Conservancy.

Forskerne har blandt andet testet glas med vertikale striber, glad med horisontale striber og glas med ultraviolet coating. Indtil videre viser eksperimenterne, at de coatede glasplader er lettest for fuglene at få øje på. Over to tredjedele af fuglene undviger disse plader, konkluderer forskerne.

Malede striber på glasset fungerer også, men effekten afhænger meget af afstanden mellem linjerne. Lodrette striber fungerer bedst med ca. ti centimeters mellemrum, mens vandrette linjer skal sidde dobbelt så tæt, påpeger forskerne.

Særligt trækfugle er i fare for at flyve ind i bygninger, da de ofte flyver i stor fart gennem byen og ikke er vant til byens bygninger.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>