Gør-det-selv-system gør ladcyklen personlig

En byg-selv-cykel ser nu dagens lys. Den kommer fra det danske selskab N55, der har udviklet et system til at samle aluminiumsprofiler til mange forskellige formål, herunder forskellige cykelmodeller.

Selskabet lægger op til, at brugere selv udvikler køretøjer ved hjælp af systemet, men sælger også færdige cykelmodeller.

»Vi har givet måden at bygge cykler på væk. Der har vi ikke patenteret noget og alle har frihed til at bygge alle de cykler, de vil, efter de principper. Næste lag er to cykelmodeller, hvor tegningerne ligger på nettet. Der er hundredvis af mennesker, der bygger de cykler og forbedrer dem. Der er en fantastisk udvikling,« siger en af stifterne af N55, Ion Sørvin.

De to cykler ligner sofacykler med hhv. ét og to sæder. To andre cykelmodeller fra N55 bliver solgt fra selskabets hjemmeside. Den mindste af de to er en longjohn-lignende cykel med to hjul, mens den større udgave snarere ligner en Christianiacykel med tre hjul. Udover at sælge de to cykler som færdige produkter opfordrer selskabet til, at brugere selv bygger cyklerne på særlige workshops eller hjemme.

Open-source systemet har blandt andet givet anledning til, at brugere har udvidet og ændret på cyklerne med deres egne idéer. Eksempelvis har N55 frigivet tegninger af et overdækket bord, et passagersæde og et køkkenmodul til den største af de to ladcykler.


Tegning af én af N55-cyklerne, en trehjulet model med lad. Foto: N55

Cykel uden svejsninger

Cyklerne er bygget af aluminiumprofiler, der er samlet i et særligt system, som N55 kalder XYZ Nodes. Navnet dækker over en type samlinger af aluprofilerne, hvor profiler fra tre forskellige retninger samles ved hjælp af huller og bolte, så de tre profiler støtter hinanden.

Selvom konstruktionen ved første øjekast ser mere ustabil ud end en samling med afrundede hjørner, forsikrer Ion Sørvin om, at metoden er holdbar.

»Konstruktionen er ikke direkte sammenlignelig med en svejsning. Den minder mere om måden, en grønlandsk kajak er surret på eller et nittet skib. Konstruktionen betyder, at man kan bygge ortogonalt og stift uden at lave triangulering,« siger han.

Selskabet påpeger i informationsmaterialet om XYZ Nodes, at denne type samlinger gør konstruktionen stiv, men at den vil kunne give sig i situationer, hvor andre typer samlinger ville gå i stykker. De vinkelrette samlinger giver i cyklens tilfælde ekstra plads i hjørnerne af ladet.

Hjørnerne er samlet med bolte af rustfrit stål og plastskiver, der skal forhindre galvanisk korrosion som resultat af kontakten mellem aluminium og boltene.


En såkaldt XYZ Node, som N55 hævder gør det muligt at bygge ortogonalt og stift uden triangulering. Foto: N55
Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>