Lær af en af de bedste CIO’er: Sådan får du succes med dine it-projekter



Råd fra Julius Chepey

Få styr på visioner og ejerskab
- Hvad er målet? Hvem ‘ejer’ projektet?

Få styr på de nødvendige ressourcer
- Hvilke folk har jeg brug for? Hvad skal de kunne? Hvilke processer og it-produkter har vi brug for?

Få styr på implementeringen
Få styr på målene henholdsvis et år frem, et kvartal frem og en dag frem.

Begynd forfra med samme tidshorisont, når målet nås (altså et år frem, et kvartal frem og næste dag).

Husk at mange topchefer ifølge Julius Cephey egentlig dybest set mener, at C’et i ‘CIO’ står for ‘cheap’ eller ‘cost,’ hvis opgave er at få omkostningerne til at falde.



Julius Chepey, CIO i APiGroup, der er holdingselskab for mere end 40 datterselskaber og som omsætter for godt 12 milliarder kroner om året.


Valget af it-system bør være det allersidste, som du giver opmærksomhed, hvis du skal have succes med dit arbejde som it-chef.

Sådan lød det fra den amerikanske CIO for milliard-selskabet APiGroup, Julius Chepey, da han fornylig talte for en eksklusiv skare af danske top-it-chefer, der var samlet til Computerworlds CIO Executive Update i Hørsholm nord for København.

Julius Chepey har gennem årene haft mange top it-stillinger i store amerikanske firmaer inden for byggebranchen, underholdnings-branchen og i olie-industrien, hvor opgaven alle steder har været at forbedre og udvikle forretningen og bundlinien med it.

Han har udviklet en model, som han anvender i de store forandrings-projekter, hvor it er motoren.

Vision og ejerskab
Først og fremmest handler det om at få defineret det samlede mål, mener Julius Chepey, og det er blandt CIO’ens vigtigste opgaver at sørge for, at det sker.

“Når et it-projekt kikser, handler det ni ud af 10 gange om ledelses-problemer,” siger han.

Han peger på, at mange it-chefer og it-folk, der præsenteres for en opgave, straks vil begynde at afsøge markedet for den it-løsning, som de vil indkøbe til at løse det.

“De går direkte til at lede efter et tool, men det er ikke det vigtigste. Selve it-produktet får mindre og mindre betydning, fordi det går så hurtigt. Det bliver nærmest ‘køb-og-smid-væk.’ I stedet handler det om at være god til at kunne få det rette værktøj op at køre hurtigst muligt,” siger Julius Chepey.

Taber fokus allerede fra begyndelsen
Det hastige fokus på det rette tool betyder, at et it-projekt ofte allerede fra begyndelsen begynder at vakle.

“For så glemmer man jo at tale om, hvad målet egentligt er. Når det sker, har jeg lært at standse projektet helt og spørge dem: ‘How does succesfull look like?’ Vi er nødt til at være helt klare på, hvad målet er, før vi gør noget som helst,” siger han.

Målet varierer altid og er afhængigt af udgangspunket, organisationen, strategien og mange andre ting, men det behøver som udgangspunkt ikke at være kompliceret.

Det kan være at øge profitabiliteten. At vinde markedsandele. At gøre it-setuppet mindre komplekst. At forbedre supply chain’en eller – mere simpelt – at få løst nogle konkrete problemer, der er opstået.

I disse tider vil de fleste tage udgangspunkt i de strengt forretningsmæssige behov, når de skal definere hvad ‘succesfull looks like.’


Artiklen fortsætter på næste side…


Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>