Lyn-guide: Her er de ti bedste og nemmeste Linux-distributioner




Står du med lysten til at springe ud af det proprietære skab og give den som Linux-mand/kvinde, står du også over for at skulle vælge den rigtige distribution til din pc og din tekniske kunnen.

Der findes et hav af dem, og det kan være svært at holde tungen lige i munden, hvilket nok holder mange fra at prøve Linux-livet på harddisken.

Linux-brugeren har traditionelt fået stemplet nørd og teknik-freak med i købet, men det er faktisk ikke berettiget, for flere distributioner er uhyre nemme at bruge og installere.

Vi har kigget en stribe af de mest populære udgaver efter i sømmene med en begynders briller på.

Her får du en lynguide over ti populære og gratis distributioner med en anbefaling til nybegynderen.

Læs også: Her har du otte solide Linux-styresystemer


Mint


Mint ligger som en klar nummer et på distrowatchs liste over de mest populære distributioner. Det er der naturligvis flere grunde til, blandt andet, at systemet er let at anvende, intuitivt og med standardindstillinger, der fungerer smertefrit for en Linux-nybegynder.

Til nybegynderen? Absolut.


Ubuntu


Den sydafrikanske distribution hører til blandt de vigtigste. Ubuntu blev udviklet som en brugervenlig udgave, og det har hængt ved siden begyndelsen.

Ubuntu fungerer lige så problemfrit som de proprietære konkurrenter. Det er måske ikke alles farvorit, men det er et godt styresystem for dem, der vil tage springet ind i Linux-verdenen.

Til nybegynderen? Helt sikkert.


Debian


Debian er grundlaget for en hel stribe andre Linux-distributioner, herunder de to førstnævnte, Mint og Ubuntu.

Originaludgaven er lidt mere kompliceret, men til gengæld er distributionen enormt fleksibel. Der er dog tale om et styresystem, der fint kan benyttes direkte ud af boksen, uden at der skal pille-rode-og-rages.

Til nybegynderen? Måske ikke som første distribution, men hvis du får blod på tanden og en smule teknikviden med under vesten, så kan du bruge Debian uden problemer.


Fedora


Fedora har samme udspring i åben kode-verdenen som Red Hat. Det er en distribution, der er meget fleksibel med mulighed for et hav af forskellige tilpasninger. Mange Linux-brugere, der gerne vil være med i frontlinjen, bruger Fedora.

Til nybegynderen? Ja, delvist. Det er relativt nemt at bruge, men der kan opstå frustrationer, hvis du er helt på bar bund, når det handler om teknik.


Elementary


Et nyt skud på stammen. Operativsystemet Elementary blev lanceret i den første stabile udgave, med navnet Luna, i fjor.

Udgaven er blevet kendt for at være enkel og let at anvende. Denne Linux-distribution er som skabt til at få brugerne til at konvertere til åben kildekode.

Til nybegynderen? Ja. Selv om standard-browseren ikke understøtter Flash, hvilket kan være et problem for en del surferi. Man kan dog hente Chromium, som er en open source version af Chrome.


Artiklen fortsætter på næste side…


Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>