Mere konkurrence på Yousees kabel-tv er på vej

Der skal mere konkurrence på det kabel-tv-netværk, som TDC gennem datterselskabet Yousee råder over.

Sådan lyder et nyt forslag fra Erhvervsstyrelsen, som mere præcist vil indføre, at konkurrenterne ikke bare kan få lov at sælge internet gennem coax-kablerne til kabel-tv, men også samtidigt må sælge adgang til tv-pakker, som er Yousees hovedforretning.

Det skriver Erhvervsstyrelsen, som nu har sendt forslaget til høring i branchen.

TDC er på grund af sin dominerende position på det danske telemarked underlagt særlige regler, som gør det muligt for andre selskaber at leje sig ind på TDC’s infrastruktur, efter regler som Erhvervsstyrelsen fastlægger.

Men reguleringen sker fra produkt til produkt og skal løbende forsøge at følge med den tekniske udvikling på området og styrkepositionerne mellem teleselskaberne.

Selvom konkurrenterne siden 2009 har haft adgang til at sælge internet via Yousees kabel-tv-netværk, er det ikke sket, og derfor vil styrelsen nu udvide reguleringen, så konkurrenterne ligesom Yousee kan få lov at tilbyde pakker med både tv-kanaler og internet.

»Erhvervsstyrelsens nye tiltag over for TDC skal ses i lyset af de konkurrencemæssige udfordringer, der er på bredbåndsmarkedet. Slutbrugerne efterspørger i stigende grad bredbånd kombineret med en tv-tjeneste. Derfor er det vigtigt, at TDC’s konkurrenter har samme muligheder på markedet som TDC. Denne konkurrencemæssige udfordring løser Erhvervsstyrelsen ved at give bedre muligheder for at matche de produkter, TDC i dag leverer på kabel-tv-nettet,« skriver styrelsen i en pressemelding.

Som forholdene er i dag, skal en kabel-tv-kunde af tekniske grunde have en tv-pakke for at kunne købe internet via de samme kabler. Men dermed skal man som kunde hos en konkurrent først købe en tv-pakke hos Yousee og derefter en internetforbindelse hos den konkurrerende leverandør – og det bøvl er en af hovedårsagerne til, at der ikke er kommet konkurrence på TDC’s kabel-tv-net, lyder Erhvervsstyrelsens vurdering.

Det er ifølge en ekstern undersøgelse ikke muligt at kræve, at man kan få internet via kabel-tv uden også at betale for en tv-pakke, så den bedste løsning her og nu er derfor at lade konkurrenterne levere færdigkøbte tv-pakker fra TDC/Yousee som en del af et kombineret produkt, skriver Erhvervsstyrelsen.

Kabel-tv er ved at blive Danmarks nye internet-motorvej, for coax-kablerne giver nu mulighed for høje internethastigheder på 100 megabit pr. sekund. Man kan også vælge en forbindelse med høj upload-hastighed, for eksempel 60 megabit upload og 60 megabit download pr. sekund.

Læs også: Yousee: Ja, vi kan give alle kunder 100 megabit/s – eller 60/60

Men hvor der i dag er masser af konkurrence på kobbernettet, hvor TDC har monopol på kablerne, har reglerne om at leje sig ind på kabel-tv-nettet altså ikke indtil videre indbudt konkurrenter til at forsøge sig, bortset fra ét firma, som kun har to aktive linjer og ikke en kommerciel forretning.

Der er sidste frist for kommentarer til forslaget den 24. juni.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>