Norske forskere finder store mængder Roundup-rester i GM-soja

Genmodificerede sojabønner, der bliver sprøjtet med Roundup – såkaldte GM-sojabønner – bliver markedsført som værende lige så sikre og sunde ernæringsmæssigt som konventionel dyrkede sojabønner. Men ifølge forskere fra Norges Arktiske Universitet er det en påstand, der ikke holder. Forskerne har nemlig fundet høje koncentrationer af Roundup-rester i bønnerne.

De norske forskere har undersøgt det elementære og næringsmæssige indhold i sojabønner dyrket på tre forskellige måder: økologisk, konventionelt og ved hjælp af Roundup, der bliver brugt som sprøjtegift på den genmodificerede sojabønnetype, der er designet til at modstå netop Roundup – også kendt som Roundup Ready sojabønner.

Læs også: Omstridt forsker: Roundup er 125 gange giftigere end antaget

Undersøgelsen er foretaget med prøver fra 31 forskellige marker i den amerikanske stat Iowa. Samtlige GM-prøver indeholdt rester af glyphosat, der er det aktive stof i Roundup, og nedbrydningssyren af glyphosat, AMPA, hvilket i sig selv ikke overraskede forskerne, da planterne er designet til at blive behandlet med ukrudtsmidlet.

Men ifølge forskerne findes der ellers næsten ingen videnskabelige data om rester af sprøjtegifte i GM-planter. Nu rapporterer de så om fund af rester på gennemsnitligt 9 mg/kg. Forskerne skriver i The Ecologist om mængden, at det er markant højere end de 5,6 mg/kg, som virksomheden bag Roundup, Monsanto, selv i 1999 beskrev som ‘ekstreme niveauer og langt højere, end normalt fundet’.

Læs også: Aarhus-forskere i unik advarsel: Verdens mest solgte sprøjtemiddel kan gøre dyr syge

Myndigheder forhøjer grænseværdier

Siden er forbruget af verdens mest solgte sprøjtemiddel dog også steget. Det skyldes blandt andet ifølge de norske forskere, at flere og flere ukrudtsplanter udvikler resistens over for glyphosat, hvilket gør det nødvendigt for landmændene at sprøjte deres afgrøder mere.

De norske forskere kritiserer, at grænseværdierne for restkoncentrationer af sprøjtegiften af samme grund er blevet lempet af myndighederne i de lande, som producerer eller importerer Roundup Ready GM-afgrøder.

Læs også: DTU-forsker om slettet Roundup-artikel: Usædvanligt og problematisk

I eksempelvis Europa, som importerer store mængder GM-soja til brug som dyrefoder i landbruget, blev grænseværdien hævet fra 0,1 mg/kg til 20 mg/kg i 1999. Det skete ifølge Ecologist-artiklen ikke på grund af nye, videnskabelige beviser, men som en pragmatisk reaktion på fund af højere koncentration af glyphosat-rester i GM-afgrøderne.

Markant ernæringsmæssig forskel

De norske forskere konkluderer i rapporten, der står for at blive publiceret i juniudgaven af det videnskabelige tidsskrift Food Chemistry, at forskellige måder at producere på kan resultere i en markant forskellig ernæringsmæssig sammensætning i sojabønnerne.

Læs også: EU-lande skal selv bestemme, om de vil tillade GMO-dyrkning

Den økologiske soja viste sig at have den sundeste ernæringsmæssige profil med flere sukkerstoffer, højere proteinindhold, zink og færre fibre end GM og konventionel soja. Den økologiske variant indeholdt også mindre mættet fedt og færre omega-6-fedtsyrer. Hverken den økologisk dyrkede soja eller den konventionelle viste rester af Roundup.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>