NSA plantede spionudstyr i Caribien – liv er på spil

Endnu en gang skaber en af Edward Snowdens dokumentlækager stor omtale.

I et nyt lækket dokument fremgår det således, at NSA har installeret spionudstyr – og dette vel at mærke uden regeringens viden – på Bahamas. En installation, der har gjort det muligt for NSA at overvåge alle mobilsamtaler i Bahamas’ ørige.

Det skriver Glenn Greenwalds – The Guardian-journalisten der første gang offentliggjorde Snowdens afsløringer – medie, The Intercept.

Ifølge internetmediet viser de nye dokumenter, at NSA har optaget og lagret alle ind- og udgående mobilsamtaler i 30 dage ved hjælp af et system kaldet Somalget.

Angiveligt skal regeringen på Bahamas ikke have godkendt ordningen, den skulle endda heller ikke have haft kendskab til den. Ifølge dokumenterne skulle spionorganet have plantet overvågningen hos det eneste mobilselskab i øriget, der er delvist statsejet. Angiveligt gennem samarbejde med DEA, der er USA’s anti-narkotika-enhed.

Afsløringen skaber dog ikke kun rabalder på Bahamas. Således skriver The Intercept, at Somalget-ordningen ikke alene har fundet sted på denne vis på Bahamas, men at metoden er en del af et større program kaldet Mystic. Et program, som godt nok ikke gemmer lydoptagelser, men metadata fra opkald. Programmet har ifølge Glenn Greenwald været i fuld funktion i fire lande: Mexico, Filippinerne, Kenya.

Ved det sidste land bliver afsløringerne tilsyneladende for kontroversielle.

Glenn Greenwald nægter nemlig at afsløre, hvad det sidste og fjerde land, der er berørt af programmet, er. En afsløring af dette vil nemlig komme til at koste menneskeliv, konstaterer han i et tweet. Det drejer sig om et land, der ligesom Bahamas får overvåget sine mobiltelefonsamtaler.

Hvor han slipper, tager Wikileaks dog over, forlyder det.

Tirsdag lovede organisationen nemlig at afsløre det unavngivne land inden for 72 timer – altså på et tidspunkt mellem i dag, fredag, og lørdag.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>