Politikere: Metroselskabet trækker os rundt i manegen

Netop nu, mens Metroselskabet kæmper for at holde anlægsarbejdet på den københavnske cityring inden for tidsplanen, tropper trafikordførerne fra fire af Folketingets partier – R, SF, DF og EL – op hos transportminister Magnus Heu­nicke (S) for at fordele en rund milliard kroner til bedre og billigere kollektiv trafik.

200 af millionerne går formentlig i Metroselskabets lomme, så selskabet kan sætte sine entreprenører til at bygge et afgreningskammer til Sydhavnsmetroen, allerede mens Cityringen anlægges.

Læs også: I sidste sekund: Nu forhandler politikerne om afgrening til en sydhavnsmetro

Siden Metroselskabet for et år siden udgav sin ‘Udredning af metro til Ny Ellebjerg via Sydhavnen’, har beslutningen om at anlægge den 4-7 milliarder kroner dyre sydhavnsmetro ligget i kortene, og glipper folketingsbevillingen, står Københavns Kommune efter sigende klar i kulissen med ekstra 200 millioner kroner.


Afgreningskammeret til Sydhavnsmetroen skal anlægges i forbindelse med metroens kontrol- og vedligeholdelsescenter, der er ved at skyde op bag Fisketorvet. (Foto: PLH Arkitekter)

Allerede sidste efterår bevilgede kommunen de første 200 millioner kr. til de første og afgørende skridt til en sydhavnsmetro.

Læs også: Paradoks: Staten kalder sydhavnsmetro vigtig, men har ikke afsat en krone til den

Metroselskabet presser på med et argument om, at hvis de nødvendige penge til kammeret ikke bevilges nu, kommer anlægsarbejdet på afgreningskammeret på et senere tidspunkt til at forstyrre Cityringens drift.

Først var deadline udgangen af 2013. Nu er den rykket til juni. Til efteråret er det for sent, og så bliver Sydhavnsmetroen mindst 360 millioner kroner dyrere og fire år forsinket og altså først klar i 2026, truer Metroselskabet.

Kender ikke projektet

Ligesom på nordhavnsmetroen to år tidligere er afgreningskammeret første skridt til næste metroetape. Er dét først bygget, kommer resten med nødvendighedens logik.

Men den automatik og det pres, som dermed er lagt på beslutningstagerne, reagerer flere politikere nu frustreret imod.

»Jeg mener, at Metroselskabet spekulerer i at få sat gang i de metrolinjer, selv om vi har en pokkers ballade med bare at få bygget det, vi har besluttet. Så lad os i stedet gøre det færdigt, som vi er i gang med,« siger Dansk Folkepartis trafikordfører, Kim Christiansen, der opponerer mod at forpligte staten på endnu en metroinvestering, før man kender Cityringens skæbne.

Læs også: Stik imod anbefaling: Københavnere må kigge langt efter sydhavnsmetro

Og Henning Hyllested, Enheds­listens trafikordfører, siger:


(klik for at forstørre)

»Vi kan måske godt være med til at lave et afgreningskammer. Men det er lidt underligt at skulle gøre det uden at kende det konkrete projekt.«

Behov for rengøring

Selskabets argument fra sydhavnsudredningen – at med mindre afgreningskammeret bliver bygget i 2015 samtidig med Cityringen, vil etableringen af afgreningskammeret forstyrre Cityringens drift – undrer politikerne, fordi det nu viser sig, at afgreningskammeret slet ikke kommer i nærheden af Cityringen, men bliver anlagt for enden af et dobbeltsporet rangerspor, der går fra Københavns Hovedbanegård til metroens kontrol- og vedligeholdelsescenter, der er ved at blive opført ved Vasbygade nær indkøbscentret Fisketorvet.

Normalt bliver rangerspor anlagt enkeltsporet, men i budgettet for Cityringen blev der sat penge af til et dobbeltspor til Vasbygade. Det er et godt stykke ad vejen til Sydhavnen og ligner dermed en strategi for at gøre det lettere for politikerne at sige ja til Sydhavnsmetroen.

Læs også: Sydhavnsmetro fjerner kun 1.000 biler fra Københavns gader

Men i stedet for forklaringen om, at et senere anlæg af forgreningskammeret vil gribe ind i minutdriften på Cityringen, forklarer Metroselskabet nu, at den primære årsag til hastværket med afgreningskammeret er, at togene på den kommende nordhavnsmetro efter planen skal vende ved kontrol- og vedligeholdelsescentret.

Hvis Sydhavnsmetroens afgreningskammer skal etableres, mens Cityringen og nordhavnsmetroen er i drift, kan disse tog dog i stedet vende i sporskiftekammeret under Nørrebroparken.

Desuden, vurderer Metroselskabet, får også togene på resten af Cityringen behov for ‘jævnligt at køre til kontrol- og vedligeholdelsescentret for at blive vedligeholdt og rengjort. Denne transport vil også blive forstyrret af anlægsarbejdet i forbindelse med en senere etablering af en afgrening til Sydhavnen’, skriver Metroselskabet i en e-mail.

Læs også: Metroselskab: Vi kan bygge sydhavns-metro om tre et halvt år

Ifølge Søren Elle, chefkonsulent i Københavns Kommunes økonomiforvaltning og forfatter til KIK-rapporten, der først analyserede Sydhavnsmetroens mange fordele, forenkler det en senere anlæggelse af afgreningskammeret betragteligt, at kammeret skal anlægges langt fra Cityringen:

»Ja, det bedrer klart situationen, at kammeret skal kobles til metroafgreningen ud til kontrol- og vedligeholdelsescentret, så det ikke er den direkte drift hvert minut, vi griber ind i,« siger Søren Elle, som dog alligevel er blevet overbevist af Metroselskabets bestyrelse om, at anlæg af afgreningskammeret vil genere kørslen på Cityringen.

Se Ingeniørens fokus om Metro Cityringen

Hvis det skulle vise sig, at Metroselskabets begrundelser for at presse en hurtig beslutning om afgreningskammeret igennem ikke holder, er det en skandale, vurderer Per Homann Jespersen, lektor i trafikplanlægning og trafikpolitik ved Roskilde Universitet.

»Hvis det ikke passer, at der er påtrængende hensyn til tidsplanen, og hvis anlæg af afgreningen ikke bliver meget dyrere af at udsætte beslutningen, har de jo ikke informeret deres ejere, dvs. Københavns Kommune og Transportministeriet, ordentligt,« siger han.

Politikerne resignerer

Søren Elle forstår godt, at politikerne kan mistænke Metroselskabet for at lægge pres på dem for at få dem til at tage det første skridt og løbe an på automatikken, når resten af Sydhavnsmetroen skal besluttes.

Og skønt flere af Folketingets politikere tøver, fordi de egentlig ikke synes, at Sydhavnsmetroen nødvendigvis er den kollektive trafikinvestering, der presser sig mest på, så erkender de to største skeptikere resigneret, at de måske nok vil indtage en pragmagtisk holdning og alligevel sige ja til afgreningskammeret til Sydhavnsmetroen:

»Vi bliver nødt til at tage hensyn til, at metroen under hele projektperioden har haft flertal, både i Folketinget og i Borgerrepræsentationen,« siger Henning Hyllested og henviser bl.a. til, at Enhedslisten i København ligesom resten af Borgerrepræsentationen går ind for både sydhavns- og nordhavnsmetro.

»Vi vil gerne se et letbaneprojekt på Frederikssundsvej i stedet. Men vi føler os presset af Metroselskabet, der har lagt processen sådan til rette,« siger han.

Følg udbygningen af metroen i København – abonnér på Ingeniørens nyhedsbrev

Heller ikke Dansk Folkepartis trafikordfører, Kim Christiansen, vil afvise, at DF i sidste ende vil afsætte penge til Sydhavnsmetroens afgreningskammer, selv om han ikke har set et konkret projektforslag for Sydhavnsmetroen endnu:

»Men det handler jo også om, hvorvidt man synes, at man hele tiden skal have mere metro,« siger Kim Christiansen.

At Sydhavnsmetroen alligevel kommer, er Søren Elle ikke et øjeblik i tvivl om:

»Sydhavnsmetroen er der jo næsten i forvejen. Og det ligger så meget til højrebenet, at den skal ud og ende i et knudepunkt i Ny Ellebjerg, som staten jo har besluttet at lave.«

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>