Regeringen inddrager millioner fra grøn teknologi for at betale vækstpakke

Både statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen (R) gjorde ved gårsdagens lancering af en ny vækstpakke meget ud af at understrege, at pakkens initiativer ikke rokker ved regeringens CO2-mål.

Læs også: Lavere regninger for vand, varme og strøm betaler for vækstpakke

Men pakkens initiativer sker på bekostning af grøn teknologiudvikling, påpeger direktør i brancheforeningen Dansk Miljøteknologi, Jørn Jespersen.

Af Vækstpakken fremgår det nemlig, at hvis initiativerne øger CO2-udledningen, vil man målrette penge fra reserven til grøn omstilling til at kompensere for den øgede udledning. I reserven er der afsat 133 mio. i 2015 og 135 mio. kroner til i 2016 og 2017. Også reserven for 2014 er inddraget:

»De penge skulle blandt andet bruges til teknologiudvikling af nye løsninger, der skal give renere vand, luft, jord og til generelt bedre miljø og mere natur. Med denne prioritering viser regeringen, at den prioriterer vækst over grøn omstilling,« siger Jørn Jespersen.

Tilbagerulning af forsyningssikkerhedsafgiften, som også er en del af Vækstpakken, vil ifølge regeringen øge CO2-udslippet med næsten 2 millioner ton frem til 2020. Nedsatte elafgifter vil ligeledes øge forbruget og dermed CO2-udledningen.

Men kunne man ikke forestille sig, at pengene kunne bruges til noget, der både reducerer CO2-udledningen og er godt for naturen?

»Nej. Det er at snyde på vægten. De her penge, som blev lanceret med brask og bram i august sidste år, var afsat til en fremadrettet indsats for grøn omstilling – ikke til at opretholder status quo på klimaområdet,« siger Jørn Jespersen.

Puljen til grøn omstilling var på 800 millioner kroner, hvoraf der indtil nu er udmøntet 65 mio. kroner om året.

Læs også: Årets finanslov holder den grønne gryde i kog

Jørn Jespersen fra Dansk Miljøteknologi er især skuffet over den nye disposition, fordi branchen havde fået signaler om, at et miljøteknologisk forsknings- og udviklingsprogram, som blev kraftigt beskåret i 2014, ville få flere penge via denne bevilling:

»Vi har hørt så mange skåltaler om Danmark som eksperter på miljøteknologi og om, at vi står overfor et nyt eksporteventyr inden for vand-teknologier. Men nu handler man i klar modstrid med disse taler, når man bruger pengene til noget andet,« siger han.

Miljøteknologisk udviklings- og demonstrationsprogram (MUDP) blev for alvor sat i gang i 2013 som en pendant til energiteknologi-programmet, EUDP. MUDP skal udvikle og demonstrere løsninger inden for spildevand, rent vand, ren luft og ren jord.

I 2013 fik programmet 150 millioner kroner, men i 2014 er beløbet barberet ned til 100 millioner kroner. Samtidig skal programmet også prioritere teknologiske løsninger, der understøtter regeringen ressourceplan.

Dansk Miljøteknologi har 75 medlemsvirksomheder, der arbejder med spildevand samt rent vand, luft og jord.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>