Sagen genåbnet: Oracle kan igen sagsøge Google for brug af Java-API

Et nyt kapitel er skrevet i sagen, hvor Oracle har sagsøgt Google for brug af Java-API’er i Android – en historie som Google nok havde ønsket afsluttet i 2012, da Oracle tabte sagen.

Læs også: Google vinder patentsagen om Android: Brød ikke Oracles Java-patenter

Oracle, der ejer Java efter opkøbet af Sun, mener, at programmeringssprogets API’er (application programming interface) er beskyttet af den amerikanske copyright-lovgivning, og at Google derfor ikke uden videre må anvende dem. Nu har en amerikansk appeldomstol afgjort, at Java-API’er godt kan beskyttes af amerikansk copyright-lovgivning, skriver Infoworld.

Google havde tidligere fået rettens ord for, at API’er ikke er beskyttet af copyright under amerikansk lovgivning, og at API’er er nødvendige for at udviklere kan skrive interoperatibel software. Det er den afgørelse, som Oracle havde appelleret og nu fået medhold i.

Oracle sagsøgte Google for fire får siden med påstanden om, at Google Android-operativsystem overtræder både patenter og copyright i forhold til Oracles Java-teknologi. Nærmere bestemt går Oracles anklage på, at Google har kopiret ‘stukturen, sekvensen og organiseringen’ af nogle kerne-API’er i Java i forbindelse med udviklingen af Android. Kravet fra Oracle lød dengang på en erstatning på seks milliarder kroner.

Læs også: Oracle vil genoplive retssag mod Google – igen igen

Den seneste afgørelse betyder ifølge Cio.com.au, at Oracle nu kan fortsætte sagen mod Google. Appeldomstolen har sendt sagen sagen tilbage til Distriktsdomstolen i San Francisco, hvor en anden jury nu skal tage stilling til, hvorvidt de API’er, som Google har anvendt, har været beskyttede.

I en udtalelse fra Google hedder det:

»Vi er skuffede over denne afgørelse, som sætter en skadelig præcedens for computervidenskab og softwareudvikling, og vi overvejer vores muligheder.«

Oracle har ikke overraskende et andet syn på sagen, fremgår det af en udtalelse, og beskriver afgørelsen som en sejr for ikke bare Oracle men hele softwareindustrien.

Infoworld skriver, at afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser for softwareindustrien, og at nogle udviklere har argumenteret for, at hvis APi’er bliver omfattet af copyright-lovgivning, så vil det påvirke program-kompatibilitet og sætte innovationen i stå. Flere større softwarevirksomheder er uenige og mener, at API’er er kreative værker, som er værdige til at være omfattede af copyrightbeskyttelse.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>