Skat må opgive at inddrive 900 millioner kroner efter it-skandale

Skat har opgivet at få opkrævet 88.000 forskellige gældsposter for i alt 902 millioner kroner, fordi de nåede at blive forældede.

Sådan lyder den foreløbige konklusion på Skats massive problemer med at få kradses gæld ind, på grund af skandalen om it-systemet EFI, som endte med at blive seks år forsinket.

Læs også: Efter seks års forsinkelse: Skats inddrivelsessystem ramt af nye problemer

Beregningerne af de ‘utilsigtet forældede’ gældsposter er fra et nyt notat, som er skrevet til Folketingets Skatteudvalg i anledning af et samråd om Skats problemer med at inddrive gæld. Det skriver EPN.dk.

Men beløbet, som Skat og dermed staten måtte vinke farvel til, kan være større, lyder det i notatet.

Læs også: Flere problemer med skattesystem: Milliarder af skattekroner på vippen

Skat overtog i 2005 opgaven med at holde styr på gælden til staten og at kradse pengene ind. Et nyt it-system EFI (Et Fælles Inddrivelsessystem) skulle være rygraden i en effektivisering af arbejdsgangene, men der opstod store problemer med især et underliggende it-system, Debitormotor, hvor Skat undervejs måtte skifte leverandør og igennem et helt nyt udbud, da IBM blev fyret på gråt papir.

EFI blev taget i brug i september 2013, men det var ikke en velsmurt maskine, de ansatte hos Skat fik som arbejdsredskab. Løbende problemer betød, at mange sager stadig skal køres manuelt.

Læs også: Skat-ansattes dom over it-system: Ubrugeligt

Ifølge skatteminister Morten Østergaard er der stadig problemer med EFI-systemet, og generelt er EFI-situationen den primære årsag til, at så mange gældsposter er blevet forældede, siger han.

Derfor har Skat nu sendt noget af skylden videre til leverandørerne af EFI og aktiveret en bestemmelse om bod i kontrakten. Leverandørerne CSC og KMD, der står bag henholdsvis Debitormotor og EFI, kunne ikke bekræfte, at de to selskaber er blevet idømt bod.

Skat skriver selv i notatet, at it-problemerne ikke er hovedproblemet, men at mange af de gældsposter, Skat nu har opgivet, er fra borgere, som ikke var i stand til at betale.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>