Skifte fra Blackberry til iPhone indledte to års roaming-amok i Odense kommune

Først kom regningen på 245.257 kroner for at bruge den nyuddelte iPhone under sommerferien i Tyrkiet i 2011. Men selvom det vakte opsigt i Odense Kommune, endte borgmester Anker Boye alligevel med flere gange siden at stå med heftige telefonregninger – på over 20.000 kroner og over 16.000 kroner – efter ferieture til udlandet. Det skete senest i april 2014.

Det fremgår af kommunens egen redegørelse om sagen, hvor det også bliver forklaret, hvordan de mange høje regninger kunne lade sig gøre i en tid, hvor det er normalt med en beløbsgrænse, der standser et dyrt dataforbrug til roaming-takster i opløbet.

Læs også: Odense kører sag mod TDC: Borgmester får telefonregning på kvart million

Det var nemlig oprindeligt borgmesteren selv, som bad om at få fjernet advarslerne, fordi grænsen på 360 kroner betød, at han ofte skulle godkende forbrug derudover via sms, når han var i udlandet, for ikke at få lukket adgangen.

»Borgmesteren vil gerne kunne telefonere og bruge mail uden hele tiden at skulle acceptere sms’er fra TDC om merforbrug og beder om, at det undersøges, om der kan findes en løsning herpå,« står der i redegørelsen.

TDC fjerner derfor beløbsgrænsen fra hans abonnement i januar 2011.

Betalte aldrig regning på kvart million

På sommerferien til Tyrkiet samme år har byrådet fået udskiftet deres Blackberry-telefoner med en iPhone, og borgmester Anker Boye melder fra sin ferie, at han har problemer med at få den til at virke i Tyrkiet. Selvom forbrugsgrænsen altså blev fjernet tidligere, modtog han igen sms’er med advarsler om merforbrug, som han godkendte.

Men at det skulle kunne udløse en telefonregning på 245.257 kroner, forstår borgmesteren og kommunen ikke, og de nægtede derfor at betale regningen til TDC, som på det tidspunkt allerede har sendt penge til det tyrkiske teleselskab og derfor ikke vil annullere regningen.

TDC mener, at der ikke er noget mystisk i regningen, som er udløst af et stort dataforbrug, for eksempel ved streaming, mens Odense Kommune omvendt mener, at der er ’uregelmæssigheder’ i de oplysninger, TDC giver om fakturaen. Man stiller også spørgsmålstegn ved ’tekniske aspekter vedrørende datamængden’.

Efter den oplevelse erkendte kommunen, at der skal bedre oplysning ud til de ansatte om brugen af arbejdstelefonerne. I februar 2012 blev der derfor sendt en vejledning rundt til medarbejderne om brugen af datatrafik i udlandet. Alle ’normale’ ansatte får sat en beløbsgrænse på 4.000 kroner, mens byrådsmedlemmer får en grænse på 8.000 kroner. Der kommer også advarsler om forbruget i udlandet via sms, før man rammer loftet.

Men under påskeferie i Tyrkiet ringer borgmester Anker Boye igen hjem til administrationen, fordi telefonen er lukket. Det viser sig, at de 8.000 kroner er opbrugt, men det fik borgmesteren aldrig at vide. I stedet bliver loftet sat op til 24.000 kroner, som var den næste mulige beløbsgrænse hos TDC. Og efterfølgende bliver loftet ikke sænket igen, ligesom borgmesteren aldrig får at vide, at han nu først vil blive stoppet, efter 24.000 kroner er brugt på roaming i udlandet.

Igen i oktober 2013 får borgmesteren samlet en stor telefonregning under en ferie i Tyrkiet, men dog ikke så høj, at den rammer grænsen på 24.000 kroner. Det bliver derfor ikke opdaget umiddelbart. Forbruget er ikke oplyst i redegørelsen.

Under påskeferien i Tyrkiet i 2014 er grænsen for borgmesterens forbrug igen blevet sat ned til 8.000 kroner, men da de er brugt, bliver hans grænse hævet igen flere gange.

»Forretningsservice løser problemet i første omgang ved at hæve limit med kr. 4.000 til i alt 12.000. Telefonen melder igen kort efter om manglende tjeneste. Telefonen åbnes igen ved at hæve limit med 4.000 til i alt kr. 16.000. Det betyder, at telefonen virker igen nogle få timer, hvorefter den igen melder ingen tjeneste. Borgmesterforvaltningen anbefaler herefter borgmesteren at slukke telefonen, hvilket borgmesteren gør,« skriver kommunen i redegørelsen.

Den samlede regning fra denne ferie er endnu ikke modtaget og opgjort. Ved en megabyte-pris på 90 kroner, som TDC tilbyder privatkunder på ferie i Tyrkiet, svarer 16.000 kroner i øvrigt til 178 megabyte datatrafik.

Finder faktureringsfejl for 9,5 millioner kroner

Først ved denne episode opdager kommunens administration, at der flere andre gange har været voldsomme telefonregninger fra borgmesterens rejser.

De store regninger fra udlandet er medvirkende til, at kommunen i maj 2014 hyrer ekstern hjælp til at gennemgå telefonregningerne fra TDC, som siden 2007 tilsammen er løbet op i cirka 250 millioner kroner. Efter halvdelen af regningerne er kigget igennem, mener kommunen at have fundet fejl for hele 9,5 millioner kroner og sender derfor et krav om tilbagebetaling til TDC.

Men der er også sket fejl undervejs hos kommunen, lyder det i redegørelsen.

Da Blackberry-telefoner blev skiftet ud med iPhones, skulle forvaltningen have været mere opmærksomme på, at det har betydning for dataforbruget, lyder første indrømmelse. Overvågningen af telefon-forbruget har forvaltningen heller ikke ’i tilstrækkelig grad’ været opmærksomme på, og dermed fik borgmesteren heller ikke noget at vide om de store udsving fra rejserne til Tyrkiet. Desuden blev offentligheden ikke orienteret korrekt om byrådsmedlemmernes telefonforbrug på kommunens hjemmeside.

Ved fremover blandt andet at skærpe overvågningen af telefonregninger og løbende sende skriftlige meldinger til politikerne om deres forbrug håber kommunen at undgå lignende situationer i fremtiden.

Læs hele redegørelsen fra Odense Kommune

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>