Stort potentiale for energibesparelser i små og store virksomheder

Der er masser af lavthængende frugter at plukke, hvis man som mindre eller mellemstor produktionsvirksomhed gerne vil fjerne et nul eller to på energiregningen. Men det kniber med at få dem plukket.

Sådan kan erfaringerne fra det igangværende projekt Effektiv Energi opsummeres. Miljøforum Fyn har i samarbejde med to energiselskaber og en række serviceleverandører gennemført energi­screeninger af 48 fynske små og mellemstore virksomheder for at dokumentere potentialet for energibesparelser.

Projektet har kørt siden august 2013, og konklusionen er, at der er masser af besparelser at hente ved eksempelvis at skifte til LED-belysning eller indføre varmegenvinding i udsugningsanlægget. Energi­eksperterne har samlet set fundet besparelser for over 3,4 mio. kWh, hvilket svarer til cirka 70.000 kWh i gennemsnit per virksomhed.

Kun ti procent realiseret

Så langt, så godt. For selvom Effektiv Energi foruden energiselskaber og serviceleverandører også samarbejder med en bank for at lette vejen til finansiering, er det kun 5 af de 48 virksomheder, der indtil videre har takket ja til at føre en efterfølgende energirenovering ud i livet. I kWh svarende til godt ti procent af det totale potentiale på 3,4 mio.


Samtlige kyskilder i HMA Maskinfabriks produktionshal bliver nu udskiftet som følge af energikonsulenternes anbefalinger. Større investeringer som varmegenvinding i udsugningsanlægget venter direktør John Richter dog med. Foto: Morten Lund

HMA Maskinfabrik er en af de produktionsvirksomheder, som har haft besøg af Effektiv Energis konsulenter.

Maskinkomponentproducenten fra det nordøstlige Odense har efterfølgende modtaget tilbud på otte konkrete forslag til energibesparelser, lige fra simple udskiftninger af lyskilder til større investeringer som solceller og varmegenvinding fra udsugningsanlæg.

I alt ville HMA Maskinfabrik kunne opnå årlige besparelser på el og varme på godt 200.000 kWh, men det forudsætter en total investering på halvanden million kroner. Så mens større investeringer stadig står i venteposition, har HMA Maskinfabrik valgt at få udskiftet lyskilder samt isoleret rør i værksted og teknikum – alt i alt en investering på knap 50.000 danske kroner, der efter konsulenternes beregninger skal munde ud i godt 25.000 kWh sparet varme og el om året.

Direktør John Richter vidste godt, at det kunne betale sig at skifte belysningen ud, men det hjalp tingene på gled, at Effektiv Energi kom med helt konkrete forslag, tilbud på opgaver, oversigt over tilbagebetalingstider og en tilsvarende oversigt over tilskudsmuligheder.

»Det er klart det, der gør, at vi nu får sat den her udskiftning af lyskilder i gang. At det er gjort nemt for os, ellers drukner den her slags beslutninger i dagligdagen,« forklarer John Richter.

Projektleder Christina Melvang fra Miljøforum Fyn understreger, at der går lang tid fra energiscreening til ordre, og at det derfor ikke er et helt retvisende billede. Det er ikke viljen, der mangler ude hos SMV’erne – det er ressourcerne.

»Det her er jo ingen nem opgave. Det er ikke, fordi virksomhederne ikke vil. Det er ressourcerne, der er en barriere. Ofte er det ejeren selv, vi taler med, og han er også ansvarlig for salg, produktudvikling osv. Så kan vi gøre det så let som muligt for dem, er de også villige til at gøre det. Men det kræver en vedholdende opfølgning, og det mener vi helt sikkert skal til,« siger hun.

De små skal holdes lidt i hånden

Opfølgning og udarbejdelse af deciderede handlingsplaner viste også sit værd i et andet energibesparelsesprojekt, det såkaldte Carbon­20-projekt, som fra 2011 til 2013 afdækkede energibesparelses­potentialet hos 119 såvel mindre som større virksomheder.
Ifølge Jens Ellevang, energimanagement konsulent i Schneider Electric, som deltog i Carbon20, var mange af de deltagende virksomheder med hans ord ‘forbløffende dygtige til at plukke de lavthængende frugter’, men det var også resultatet af et vedholdende opfølgnings­arbejde.

»Man skal holde de mindre virksomheder lidt i hånden, for ham, der er produktionschef, er også ham, der skal stå for drift af bygninger og hyre en vinduespudser. Så det er vigtigt med noget struktur,« lyder det fra Jens Ellevang, som mener, at der er et kæmpe energibesparelsespotentiale hos såvel de små som større produk­tionsvirksomheder.

Afgiften er en barriere

Til det formål findes der en række støtteordninger til omstilling til grøn produktion, blandt andet VE til Proces, Energiselskabernes energispareindsats og EUDP-programmet.

Men ifølge Christina Melvang er flere af disse projekter svære at blive en del af for SMV’erne på grund af tunge ansøgningsprocesser. Hun ser snarere en afskaffelse af afgifts­betalingen på overskudsvarme som en vej til grøn omstilling ude i industrien.

Læs også: Nu kan firmaer få energisparetilskud til at købe nye biler

»Hold da op, hvor er der meget overskudsvarme derude i produk­tionshallerne. Skal virksomhederne betale afgift af overskudsvarmen, vil de ikke gøre det. Det er ikke nødvendigvis en dårlig forretning, men hele bureaukratiet i at udnytte overskudsvarmen er en barriere. Det kunne man godt ændre,« foreslår hun.

Effektiv Energi kører året ud. Målet er inden da at få skruet en forretningsmodel sammen, så initiativet kan leve videre på kommerciel basis, eksempelvis som et partnerskab mellem håndværkere, energiselskaber og kommuner.

»Der er brug for uvildighed og en person, der kan skubbe på. Ellers bliver det ikke til noget i de mindre virksomheder,« konstaterer Christina Melvang.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>