Telenor: 85 pct. 4G-dækning er nok for i år

Mens TDC på et nyligt afholdt pressemøde slog hårdt på, at telekoncernen senest – formentlig før – til marts 2015 vil have dækket 99 pct. af befolkningen med 4G, så mener Telenor ikke, det kan svare sig. Det kom frem på et pressemøde omhandlende Telenors planer for kundeservice og netværksdækning.

»Det er vigtigt at få gjort 3G ordentlig færdigt, det bliver det nye basisnet, også et par år frem,« forklarede netværksdirektør i Telenor Richard Stigaard til Version2 efter pressemødet.

I den forbindelse kunne teleoperatøren løfte sløret for, at Telenor inden årets udgang ville dække 85 pct. af befolkningen med 4G mod de nuværende 75 pct. Det samme gælder iøvrigt for Telia, som deler radionetværk med Telenor repræsenteret ved det foretagende, der kaldes TT-Netværket.

»Det er vigtige for os at få 3G-nettet bygget færdigt. Det er der, kunderne er i dag. Der er rigtigt mange kunder, der har en 3G-telefon. Der er nogen, der har 2G stadigvæk og der er nogle få, der ikke er kommet med endnu. Men det er 3G, der er dominerende nu,« sagde Richard Stigaard.

Læs også: TDC-fif: Sådan kommer du på vores 3G-net, selvom telefonen viser E

Han kunne også fortælle, at omkring 10-15 pct. af de terminaler – altså telefoner – der er i Telenors net på nuværende tidspunkt, understøtter 4G. Den netværksudbygning, som Telenor er i gang med på nuværende tidspunkt kommer blandt andet til at give 4G-dækning i 77 sommerhusområder – se billedet til højre.


I forbindelse med den nuværende udbygning af telenettet vil Telenor og Telia (TT-Netværket) dække 77 sommerhusområder med 4G ved årets udgang.

»Vi er på 85 (pct’s 4G-dækning, red.) når året er omme. Vi dækker byerne, vi dækker vejene i dag, og vi skal til at dække sommerhusområderne nu. Der er en plan for, hvornår vi skal være der, og det hænger sammen med penetrationen på terminal-siden, og så er vi der, når behovet er der,« fortalte Richard Stigaard.

I forbindelse med netværksudbygningen vil Telenor opstille 400 nye 4G-master i 2014. Derudover fordobler teleoperatøren kapaciteten i 3G-nettet og lukker nogle tilbageværende mobilhuller ved at opstille 20 nye 2G/3G-master. Desuden bliver 85 2G-master opgraderet til 3G for at forbedre den generelle datadækning.

Richard Stigaard fortalte også om Telenors planer om at lancere HD-opkald inden for et par måneder. Altså bedre talekvalitet, dog forudsat, begge telefoner anvender samme net. Både 3 og TDC har kunnet tilbyde HD-tale i noget tid. Men har du ikke oplevet det, skyldes det muligvis, at begge telefoner også her skal være på samme net.

Lidt længere ude i fremtiden kommer der dog endnu bedre tale på mobilen, nemlig via det såkaldte Volte, det vil sige Voice over LTE. En tjeneste, TDC tidligere har bebudet, at virksomheden vil lancere i løbet af 2015. Samme melding lyder fra Richard Stigaard.

Læs også: Lynhurtig telefoni i HD på vej: slut med at fortryde opkald

»Der er ingen tvivl om, at fra kundens synspunkt, der er Volte eller Voice over LTE en rigtig god tjeneste. Der er ikke nogen opkaldstid længere (få millisekunder, red.), kvaliteten er langt bedre – også end HD-voice. Det er helt sikkert fremtiden og den vej vi skal på voice-siden også. Det kører vi test på.«

I modsætning til de nuværende HD-voice løsninger, så er det meningen, Volte kommer til at fungere på tværs af operatører – naturligvis forudsat begge telefoner er koblet op på 4G.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>