Tre døde af svine-bakterie: Ingen af dem havde været i en stald

Det er ikke kun svineavlere og deres familier, der risikerer bylder og blodforgiftning af den multiresistente stafylokokbakterie MRSA CC398, som stammer fra svin. Alle tre dødsfald, som bakterien indtil videre har forårsaget i Danmark, er nemlig sket hos mennesker, der ingen kontakt har haft til svin.

I sidste uge kunne Hans Jørn Kolmos, der er overlæge på Odense Universitetshospital og professor i klinisk mikrobiologi ved SDU, under en vidneforklaring i retten afsløre, at der siden 2012 er sket tre dødsfald som følge af svine-MRSA. En bakterie, som ifølge overlægen fejlagtigt er blevet anset for kun at udgøre en risiko for personer i tæt kontakt med grise.

Læs også: Overlæge i vidneskranken: Nu er de første danskere døde af resistent svine-MRSA

»De tre dødsfald viser, at bakterien også rammer personer, som ikke er i risikogruppen. Den smitter ikke kun fra svin til menneske, men nu også fra menneske til menneske,« advarer overlægen.

Sundhedsstyrelsen og Fødevarestyrelsen har de seneste år øget deres fokus på MRSA fra svin, da forekomsten af bakterien både hos mennesker og grise, har været støt stigende. Antallet af mennesker, der har fået konstateret en infektion med bakterien, er steget fra 42 i 2009 til foreløbig 643 sidste år.

Læs også: Rystede resistens-forskere: Myndigheder skjulte MRSA-dødsfald

I 2012 fandt man MRSA hos 77 procent af grisene på de danske slagterier, hvilket er nær en fordobling i forhold til året før, hvor bakterien blev fundet i 44 procent. Det har resulteret i særlige forholdsregler på hospitalerne for personer i risikogruppen – personer med kontakt til svin – og rådgivning til disse om bedre hygiejne for at forhindre, at de tager bakterien med sig ud af svinestalden.

»Men bakterien er allerede ude, så det er ikke længere kun et spørgsmål om at lave en barriere mellem stalden og samfundet. Håndvask og tøjskifte gør vi allerede – det har tydeligvis ikke virket, så det er ikke nok,« lyder kritikken fra Hans Jørn Kolmos om myndighedernes tiltag.

Sundhedsstyrelsen afviser dog over for bl.a. Landbrug & Fødevares medie Foodculture, at de tre dødsfald giver anledning til at gøre noget anderledes, end de forholdsregler, styrelsen tager i dag.

Læs også: Naboer til svinefarme har fordoblet risiko for smitte med resistent bakterie

Det er langtfra kun de tre afdøde, som har erhvervet bakterien uden at have været på en svinefarm. I 2012 var 49 ud af de 232, der enten var bærere af eller inficerede med MRSA CC398, uden kontakt med svin. Tallene for sidste år er ifølge Statens Serum Institut endnu ikke gjort op.

Tidligere i år påviste amerikanske forskere, at risikoen for at blive smittet med svine-MRSA fordobles, hvis man er nabo til en svinefarm. Ifølge Hans Jørn Kolmos er der ikke mindst behov for at reducere smittetrykket blandt Danmarks knap 30 millioner svin.

»Det skræmmende er, at smittereservoiret er så stort på et lille areal som Danmark. Vi ved ikke, om smitten stammer fra nogle få store svinefarme, eller om der er millioner af smittede svin på de farme, vi alle bor relativt tæt på,« siger han.

Læs også: Professor: Danmark har givet op i kampen mod resistent svinebakterie

En særlig MRSA-arbejdsgruppe nedsat af Fødevareministeriet i samarbejde med Sundhedsministeriet anbefalede sidste år, at samtlige af landets svinefarme af samme grund skulle testes for smitte, men anbefalingen blev afvist af økonomiske hensyn.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>