11 GPS-udstyrede sæler skal vise, om havvindmøller generer eller hjælper

Sæler med GPS-sendere på hovedet skal afsløre, hvad sæler egentlig synes om at være i områderne omkring vindmølleparker. I hvert fald i den park, der ligger ved Anholt i Kattegat.

Derfor har forskere fra Århus Universitet ansat 11 unge sæler til at rapportere om deres færden. De får hver en sender på hovedet, som de skal svømme rundt med. Resultatet bliver så holdt op mod kendt viden fra blandt andet Holland og England, der viser, at nogle sæler specialiserer sig i de særlige omgivelser, der er ved havvindmøllernes fundamenter.


Senderen limes på sælens pels på hovedet. Når sælen skifter pels sidst på sommeren, falder senderen af. Forskerne regner med at kunne følge de 11 sæler i omkring 8-10 måneder, inden de taber deres sendere. Foto: Rune Dietz Foto: RUne Dietz, Aarhus Universitet

Sælerne svømmer fra fundament til fundament og finder føde, kan man se fra de udenlandske projekter.

Læs også: Sæler bruger vindmølleparker som jagtmarker

‘Fordelen for sælerne kan ligge i, at vindmøllernes fundamenter skaber, hvad der svarer til ’kunstige rev’, det er det samme, som man ser ved skibsvrag. De kunstige rev betyder, at der kommer en øget begroning og skjulesteder for fiskene. Forholdene tiltrækker flere fisk, og dermed er der gode fødemuligheder for sælerne,’ forklarer professor Rune Dietz, der er forskningsleder på projektet, i en pressemeddelelse.

Og da den kommercielle del af skibsfarten og fiskeriet kun vanskeligt kan arbejde mellem de mange møller, får stedet karakter af en naturpark uden omverdenens indblanding.

Læs også: Lyttebøjer skal give svaret på, hvor meget mennesket støjer på havets bund

»Det er ret sandsynligt, at man vil se en gunstig effekt for sælbestanden, men vi har ikke kunnet påvise det på dansk grund endnu, og det er det, vi håber at opnå med hjælp fra de 11 sæler på Anholt,« forklarer Rune Dietz.

Forsøget skal løbe de 8-10 måneder, som en GPS-sender kan sidde på sælens hoved. Når sælen skifter pels, ryger senderen af sammen med den tot pels, den er limet fast på.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>