Nye miljøkrav i EU kan øge dansk eksport af brændeovne – i 2022

Fra 2022 skal alle nye brændeovne i hele EU for første gang leve op til de samme krav hvad angår udledning af partikler. Tidligere har det været en national sag at stille miljøkrav til brændeovnene.

De nye krav til partikel-udledning, som blev vedtaget tirsdag, kommer til at ligge på 5 gram partikler pr. kilo brænde, hvilket er på niveau med en revision af den danske brændeovns-bekendtgørelse, som netop er undervejs og lidt slappere end Svanemærkets krav på 3 gram pr kilo.

Miljøminister Kirsten Brosbøl (S) ser stramningen som en sejr for Danmark, der har kæmpet hårdt for at få så stramme krav som muligt:

»Det er en sejr, at det nu er lykkedes. Røgen fra millioner af brændeovne i Europa kender ikke til landegrænser, og 3/4 af vores partikelforurening kommer fra andre lande. Så selvom vi stort set allerede lever op til de nye krav i Danmark, vil danskerne få renere luft«, siger hun i en pressemeddelelse.

En sejr, som dog også betyder, at Danmark i 2022 må sænke sine skrappere nationale krav til 5 gram pr kilobrænde. Krav, som i 2017-18 er blevet strammet til 4 gram pr kilo brænde.

Eksportsucces kræver ekstra fokus

Ministeren peger på, at det nye Ecodesign direktiv kan få stor, positiv betydning for danske brændeovnsproducenter, som fremstiller nogle af verdens mest miljørigtige brændeovne.

Læs også: Danske producenter i front: Nye brændeovne kan fyre næsten uden partikeludslip

Men begejstringen hos de danske producenter er mere behersket:

»Vi står ikke og råber juhu. Kravene gælder først for nye ovne fra 2022, så medmindre der allerede nu bliver sat fokus på miljø og brændeovne i alle EU-lande, så vurderer vi effekten som begrænset de kommende år«, siger sekretariatsleder Kjeld Vang fra Dapo, som er brancheforeningen for brændeovnsproducenter.

Han tilføjer, at producenterne selvfølgelig vil prøve at få det maksimale ud af de kommende krav i sin markedsføring på eksportmarkederne.

»Hvad angår den teknologiske udvikling, er det jo Svanemærkets skrappere krav, der driver udviklingen,« siger han.

Svanemærkets krav til partikleudlednng strammes fra 3 til 2 gram allerede i 1.7. 2017.

Åbner måske for ringere ovne

Ifølge Miljøministeriet solgte de danske producenter brændeovne for 750 mio. kroner til udlandet. Ifølge Dapo er det primært til Tyskland, England, Norge og til dels Frankrig. Heraf har Tyskland, Frankrig og Norge i dag miljøkrav til brændeovne.

Det danske marked lå på godt 100 mio. kroner.

At de nye EU-krav til brændeovne reelt vil medføre slappere, danske krav i 2022 er en udvikling, som Dapo vil følge tæt:

»Det kan jo betyde, at det danske marked til den tid bliver åbnet for miljømæssigt ringere ovne,« siger han.

Ifølge Miljøministeriet kommer 75 procent af partiklerne i luften i Danmark fra udlandet, og cirka 30 procent af partiklerne i EU kommer fra brændeovne og –kedler.

Ministeriet vurderer, at det nye eco-designkrav kan sænke udledningen fra brændeovne og -kedler i EU med over 50 procent over en årrække. Hvor lang denne årrække er, præciseres ikke nærmere.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>