12-årig vil bryde igennem lydmuren med fjernstyret svævefly

Den 12-årige australier Jason Brand har en plan. Han vil løfte et stort, fjernstyret svævefly op i en højde af 40 kilometer ved hjælp af en heliumballon, slippe det fri og lade det fare nedad med 1,5 gange lydens hastighed.

Med projektet, der har fået navnet Thunderstruck, vil han sætte nye rekorder for hurtigste svævefly og for hurtigste fjernstyrede fly.

Når flyet nærmer sig jordoverfladen, skal det rettes op og forhåbentlig lande sikkert et øde sted i Australien. Hele seancen skal transmitteres via internettet.


Omtrent sådan forestiller Jason Brand sig, at svæveflyet skal se ud. (Illustration: Robert og Jason Brand)

Læs også: Felix nåede Mach 1,24 – lydmuren er brudt

Jason Brand har øvet sig på missionen ved at lade en plyshøne falde 33 kilometer fra en heliumballon. I den tynde luft så højt oppe nåede hastigheden op på 400 km/t, selv om hønen havde faldskærm på. Med et noget mere strømlinet fly burde det absolut være muligt at bryde igennem lydmuren.

Svæveflyet skal bygges af kulfiber, og det skal være 2,5 meter langt og veje omkring ni kg. Et kamera i næsen på flyet skal løbende sende video ned til landjorden sammen med informationer om højde og retning, hvilket skulle gøre det lettere at fjernstyre flyet.

For tiden eksperimenterer Jason Brand med forskellige muligheder for at kontrollere flyet i luften. Ifølge The Sydney Morning Herald vil han finde ud af, om flyets tyngdepunkt kan flyttes ved at frigive en væske, og han er også ved at finde ud af, om flyet skal have bevægelige vinger.


En plyshøne blev sendt 33 kilometer op, før den blev sat fri. (Foto: Robert og Jason Brand)

Læs også: Få en tur til stratosfæren i en heliumballon

Jason Brand får hjælp af sin far, der har arbejdet i rumfartsindustrien. Og så håber han i øvrigt at få økonomisk støtte gennem crowdfunding, blandt andet via Kickstarter.

Budgettet er på 80.000 australske dollars, svarende til godt 400.000 kroner. Den store ballon, der skal fyldes med helium, koster i omegnen af 75.000 kroner, og der skal investeres 60.000 kroner i særligt GPS-udstyr, der også kan afsløre den korrekte position i højderne, og hastigheden kan udregnes.

Både ballon og fly skal forsynes med transpondere, så fly i nærheden kan vide, hvor de befinder sig, og transponderne koster næsten lige så meget som GPS-udstyret. Så med selve flyet og den øvrige elektronik løber det hurtigt op.

Hvis det lykkes at skrabe nok penge sammen, kan projektet realiseres i løbet af de næste 6-9 måneder.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>