Ældrepukkel i ledningsnettet kan true elsikkerheden

De næste ti år vil mængden af papirisolerede 10 kV-kabler med mindst 50 år på bagen eksplodere. Det viser en ny opgørelse, som brancheorganisationen Dansk Energi har foretaget.

Hvis de gamle kabler ikke skiftes ud i tide, vil det medføre øget risiko for fejl i elnettet, mener organisationen, som henviser til en anden rapport, der peger på, at fejl i elnettet allerede i dag i høj grad sker på 10 kV-kablerne, også kaldet APB-kabler.

Det er netselskabernes opgave at holde 10 kV-systemet kørende, men ifølge Dansk Energi har netselskaberne ikke penge nok til at sikre den udskiftning af de gamle kabler, som vil holde elnettet i den ønskede stand, og dermed øges antallet af fejl:


Mængden af kabler over 50 år fordobles over de næste ti år. Kilde: Dansk Energi.

»Vi har kun penge til at investere 2,29 mia. kroner om året, mens der er brug for 2,79 mia. kroner frem mod 2020. Så vi vil rigtig gerne have lov til at opkræve flere penge fra forbrugerne til at betale disse udskiftninger med,« siger adm. direktør i Dansk Energi Lars Aagaard.

Han peger på en meget stram regulering af elsektoren som årsag til, at der ikke er penge i kassen til at klare hele vedligeholdelsesopgaven. Alle netselskabernes indtægter er nemlig styret og reguleret fra det offentliges side, og der kommer årlige effektiviseringskrav fra Energitilsynet til netselskaberne.

For 2015 er der lagt op til, at netselskaberne skal effektivisere 4,7 pct. af de påvirkelige omkostninger, de havde i 2013.

Er det her ikke bare klynk fra jeres side, fordi netselskaberne er presset på indtjeningen?

»Hvis det er klynk at gå op i, om danskerne har strøm i kontakterne, så er det klynk. Men det synes vi ikke. VI synes, det er alvorligt, hvis danskerne får et elnet med en dårligere funktionalitet end i dag, for det tror vi ærligt talt ikke, befolkningen vil være tilfreds med,« siger Aagaard.

Han peger på politikerne som dem, der har vedtaget at stille så skrappe krav til sektoren, og som derfor nu må lempe dem igen. Sådan at sektoren kan få penge ind til at finansiere både de aldrende kabler samt kommende investeringer i det smarte elnet – som fjernaflæste elmålere og ladestandere til elbiler.

Konkret sætter Lars Aagaard sin lid til en kommende afrapportering fra et elreguleringsudvalg, der snart skal komme med forslag til fremtidens regulering af elsektoren.

Læs også: Nu bliver elmonopolerne kulegravet


Elforbrugets udvikling i Danmark fra 1920 til 2010. (Kilde: Dansk Energi)

Ifølge opgørelsen ligger der 16.000 kilometer papirisolerede kabler rundt om i Danmark. Heraf er de 5.600 km allerede i dag over 50 år, mens dette tal vil ligge på 10.400 kilometer om blot ti år.

Den kraftige alderspukkel på distributionsnettet de næste 10-20 år skyldes elforbrugets historiske udvikling. Gennem første halvdel af det 20. århundrede voksede forbruget kun langsomt for så at stige markant i begyndelsen af 1960’erne og tage rigtig fart frem mod slutningen af 1980’erne.

På knap to årtier firedobledes således det danske elforbrug.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>