Aktindsigt afslører blåstempling af massiv amerikansk overvågning

I nyligt offentliggjorte dokumenter, der tidligere har været fortrolige, får man indblik i lovhjemlen bag den amerikanske efterretningstjeneste NSA massive overvågning af mails, adressebøger og alle søgemaskineresultater på Google og Yahoo. Det skriver Arstechnica

Dokumenterne viser, hvordan den amerikanske præsident fra 1981 til 1989, Ronald Reagen, udstedte executive order 12333, der gav National Security Agency (NSA) vidtrækkende beføjelser, under dække af tvivlsomme formuleringer i ordren, skriver Arstechnica.

Læs også: NSA forbereder sig på cyber-angreb fra Islamisk Stat

I ordren gør man blandt andet brug af formålsparagraffer med juridisk uldne begreber som »samling af informationer«, som menes anvendt til at kunne dække snart sagt al efterretningsaktivitet ind under. Ifølge den juridiske analytiker Marc Jaycox i organisationen Electronic Frontier Foundation betyder det blandt andet, at al datatrafik mellem Yahoo og Googles internationale datacentre er overvåget, lige som EO 12333 bruges til at opsnappe alle amerikanske e-mails og telefonopkald.

Ligeledes skulle NSA holde øje alle med alle amerikanske mobiltelefoners geografiske position.

Analytikeren opfordrer det Hvide Hus til at frigive endnu flere dokumenter i forsøget på at få den kritiske debat om NSA’s aktiviteter, som Præsident Barack Obama selv har slået på tromme for, i kølvandet på de mange afsløringer af international overvågning og aflytning.

Læs også: Tidligere NSA-topchef går freelance med egne patenter – kræver 1 million dollar om måneden

NSA bekræfter selv i et info-ark om Executive Order 12333, at den danner grundlag for militære operationer, og at det er den primære hjemmel for størstedelen af efterforskningen i Agenturet.

Som NSA selv skriver i et info-arket, kan end ikke Kongressen i Washington gøre noget ved Præsidentens beføjelser, når det handler om situationer, hvor præsidenten agerer som Commander In Chief – øverstbefalende for de væbnede styrker – og varetager nationens sikkerhed militært.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>