Blog: Frisør-it vs. innovation

Jeg klipper dit hår og sender dig en faktura, og du klipper mit hår og sender mig en faktura – og sådan kan faktureringskarrusellen køre rundt, så længe ingen bruger fantasipengene på noget, der eksisterer i virkeligheden. Danmark er et it-foregangsland… men desværre kun indenfor it-forbrug.

Vores it-økosystem består af hardware produceret i Fjernøsten. Programmer programmeret i Asien, tilpasset og samlet til løsninger i Danmark, solgt af danske sælgere og driftet i Østeuropa. Det er jo fedt, at it-branchen er så global og mangfoldig, og der er slet ikke noget problem i, men jeg synes da lige, vi skal stoppe op et sekund og overveje vores rolle i det globale marked: skal vi virkelig nøjes med at være forbrugere? Det er da lidt af en taberrolle, især hvis der ikke triller penge ind på kontoen med jævne mellemrum.

Det er på tide at få tilført noget værdi til karrusellen, og det kan i princippet kun komme fra disruptive innovation. Et begreb, som vi som udgangspunkt kan definere ved hjælp af Wikipedias artikel
. Begrebet kan forsimplet opsummeres til: »an innovation that helps create a new market and value network« og står i stærk kontrast til sustaining innovation, som »only evolves existing ones markets with better value«. Så i vores kontekst her, så er innovation altså disruptive innovation.

Lad os lige tage et klik på CW’s nyligt publicerede liste med Danmarks bedste it-virksomheder 2014, det er jo decideret tåkrummende læsning og varsler tunge skyer over Danmarks fremtid. Hvis vi kigger ned af listen, så får jeg hjertekvababbelser ved at se f.eks. E-Boks A/S, hvad sker der lige der? Et statsligt elektrisk postselskab med tvangskunder. Og Dustin A/S, hvad gør dem overhovedet til en it-virksomhed? Det er jo en webshop. Ingram Micro Mobility Denmark A/S, en papkassedistributør? Lad os da bare være rummelige og sige, at ”it-virksomhed” er et bredt begreb, så får vi da i det mindste alle med, der bruger en computer i deres daglige arbejde. Men jeg kan altså ikke få øje på en eneste innovativ virksomhed på listen. Er det bare mig, der er skeløjet, eller kan du finde en?

Jeg er på en mission her, jeg vil gerne foreslå Version2 at stifte en ny it-pris kaldet DISRUPT! IT-Prisen. I den forbindelse skal vi gerne have identificeret, om ikke alle – så bare nogle – innovative it-virksomheder eller personer i Danmark, så vi kan få gang i nomineringen. Du er hermed inviteret til at nominere din helt personlige kandidat – hvem skal det være? Din nomination bør være efterfulgt af en kort beskrivelse af produktet, og hvorfor det vil skabe et nyt marked.

Hvis jeg lige skulle komme med eksempler på nylig disruptive innovation indenfor it, så ville jeg nok sige: Bigdata og IoT (internet of things). Men hvorfor Bigdata? Man kunne jo argumentere for, at det blot er databaser, bare større og hurtigere – altså sustaining innovation. Men Bigdata har netop skabt nye markeder for data, bogstavligt talt, f.eks. Azure Marketplace. Det samme med IoT, som jo producerer data, der kan sælges. Så hvorfor er Cloud ikke disruptive? Fordi jeg synes, at Cloud handler om at flytte eksisterende opgaver over på en anden men skalérbar infrastruktur. Anyway, der er ingen grund til at hænge sig i rigide definitioner særligt længe ad gangen, jeg vil bare håbe på, at vi kan komme op med en mere intelligent liste end CW og vise, at der trods alt er lys forude.

Samtidig lover jeg højt og helligt, at hvis Version2 ikke tager mit forslag seriøst, så stifter jeg it-prisen selv, fungerer som både jury, dommer og konferencier, og prisuddelingsgallaen vil blive afholdt hjemme i min dagligstue, og jeg skal nok sørge for, at der både er øl, saltkringler, chips og Sourcream & Onion dip, samt disse hersens prisuddelingskonvolutter i guldpapir med træksnor.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>