Blog: SAP TechEd Dag 2 – Morgendagens verden idag.





Så kom TechEd rigtig i gang, med endnu en KeyNote. Ikke siden Shai Agassi har jeg set en så inspirerende og sammenhængende KeyNote, så det starter rigtig godt. Ikke overraskende handlede denne også om HANA og Cloud. I forhold til tidligere er det nu tydeligt, at SAP har noget på hylderne, som rent faktisk er produktionsklart. Danske DSB blev for eksempel nævnt fra scenen, som en af SAPs firstmovers, til at flytte ECC platformen over på en HANA Cloud løsning.

Jeg må indrømme at det er en overraskelse for mig, at der allerede er kunder, som tør tage det spring med hvad der i mange tilfælde er hjertet i virksomheden – ECC systemet. Med BI på HANA er risikoen mindre. Det er den, fordi at du med forbedringen af performance og datastreamen altid vil være to dage foran BI klassisk – så hvis der opstår problemer på HANA platformen, har du to dage til at fixe det, før du rammer det punkt du vil være på en BI klassisk.

En af de meget spændende emner på KeyNoten var “Digital Disruption”, verden forandrer sig i dag så hurtigt, at virksomhederne hastigt bliver nødt til at ændre sig med den eller dø. Et slående eksempel på dette er at halvdelen af Fortune 500 selskaberne er skiftet ud siden år 2000. Det er virksomheder som er ramt af den digitale udvikling som ændrer brancher for altid. Ofte nævnes Über og AirB&B som digitale løsninger som fundamentalt ændrer vilkårerne for taxi og hotelbranchen. Fra de mere hjemmelige himmelstrøg kan jeg godt blive betænkelig på Danfoss’ vegne, efter Google opkøbte et selskab som laver smarte termostater. Hvis Google kaster sig ud i noget, udløser det ofte “Digital Disruption”. Digitale termostater er en del af fænomenet “The Internet of Things” sjovt nok ikke forkortet TIT J SAP prøver at forberede sig på dette, ved blandt andet at implementere datatypen Graph i HANA platform. De teknisk indstillede vil vide, at Graph typen, er super til at operere med forbundne data. Ikke som i relationer i klassisk forstand men gennem entiteternes indbyrdes placering, sortering, afstand med videre. De viste os implikationen af dette internet of things i går med en demo, hvor SAP havde stillet to kraner op på scenen og sat en chip i en sikkerhedshjelm. Alle tre ting var forbundet til internettet og kommunikerede med en HANA box. Den var bygget til endnu et buzzword “Predictive Analysis”. Med den datastrøm den modtog fra kraner og hjælmen kunne den forudsige risici for kollisioner på byggepladsen i så god tid, at den alarmerede før den uopmærksomme arbejder gik i vejen for en kranarm, og sørgede for at kranerne ikke kunne kollidere. Alt dette er et varsl om, at vi med SAP HANA i hånden kan bevæge produktet ind i områder, som SAP aldrig har betrådt før, og derved være Disruptive på andre branchers eneområder. Jeg kunne fortsætte længe endnu om tanker fra KeyNoten og om, hvordan det var rent faktisk at have HandsOn på SAP HCI. Det vil jeg flette ind på andre dage, for der er en sidste betragtning jeg vil komme med, inden denne blog bliver alt for lang.

SAP forholder sig ikke til det enorme skisma der er mellem Digital Disruption og behovet for driftsstabilitet. Mange af de store virksomheder jeg besøger i min hverdag, er ekstremt fokuserede på at den daglige forretning og eksekvering af processerne kører uafbrudt og uden nedbrud. Blandt andet for at sikre dette, har ITIL ramt danske IT afdelinger som en tsunami. ITIL indfører en masse processer for hvordan ændringer, processer, go lives, projekter og meget anden skal håndteres, så den daglige forretning rammes mindst muligt at de forstyrrelser projekter og driftsproblemer altid vil afføde. Udfordringen med ITIL er at det i sin natur implementerer stor inerti i eksekveringen af projekter og forandringsprocesser. Dette står i skærende kontrast til målet om hurtige ændringer og målet om at imødekomme Digital Disruption. Jeg ser frem til at SAP vil adressere dette, for det er altid nemt at bygge nye løsninger på et jomfrueligt system, noget helt andet er, når de nye løsninger skal sameksistere og bygges ind i de ofte meget komplekse ECC installationer vi ser i dag.

Jeg havde helt glemt hvor hårdt det faktisk er at være til TechEd, så nu vil jeg lukke ned og lade op til endnu en lang dag i morgen. Hvor jeg planlægger at blive mere konkret i forhold til hvad vi ser og lærer i år.

Rollen som Peter Kreiner spilles i år af hans Jyske SideKick Mikkel Iversen. Jeg driver NNIT’s jyske SAP konsulentforretning, men har stadig hænderne dybt begravet i konsulentarbejdet med Integration og Workflow i centrum. Se mere her: https://www.linkedin.com/profile/view?id=3518867&trk=nav_responsive_tab_profile

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>