Containerkompost forvandler grønlandsk affald til frugtbar muld

Forbrændingsanlægget i den grønlandske by Sisimiut er kommet på overarbejde, og bunkerne af affald vokser hurtigere, end kommunen kan nå at brænde dem af. Derfor har Qeqqata Kommune, som Sisimiut ligger i, i samarbejde med det grønlandske selvstyre og danske Rambøll igangsat et i komposteringsprojekt, som skal forvandle byens organiske affald til muld – vel at mærke i et klima, hvor temperaturen kan nå minus 40 grader.

Til formålet har byen købt nogle gamle 15 m3 store kølecontainere af rederiet Royal Arctic Line, der er blevet ombygget med træindsatser og varmeblæsere. Kølecontainerne er særligt velegnede, fordi de er isolerede.

»Ideen er så, at vi blæser 30 grader varm luft ind i containerne for at sætte komposteringsprocessen i gang, og derefter skal den selv kunne nå 70 grader,« siger specialist i affald og kompostering ved Rambøll og ansvarlig for projektet Rasmus Eisted.

I første omgang kommer det organiske affald fra byens virksomheder, men også 400 husstande skal involveres i projektets første fase, som allerede er skudt i gang. Det betyder, at byens indbyggere skal i gang med at sortere deres husholdningsaffald. Noget de absolut ikke har været vant til.

*Projektet støttes** af departementet for Miljø og Natur under det Grønlands selvstyre.

**Omkring* 2/3 af det organiske affald kommer fra husholdningsaffald, men den sidste tredjedel består af affaldstræ, som der er rigeligt af på Grønland, hvor stort set alle huse bygges i træ, og varer bliver fragtet til landet på paller.

Rasmus Eisted, der leder projektet for Rambøll, har tidligere boet i Sisimiut, hvor han skrev sin p.hd.-afhandling om affaldshåndtering i byen.

Flere studerende fra DTU’s center for Arktisk Teknologi deltager ligeledes i projektet.

En del af aftalen med Grønlands Selvstyre er, at der ved Sisimiut-projektets afslutning skal foreligge en vejledning, som kan bruges som manual til projekter i de øvrige grønlandske byer.

Læs også: Nyt forslag kan sende genanvendeligt træ og papir i affaldsovnene

»Derfor har vi hyret en håndfuld ingeniørstuderende fra DTU’s arktiske linje, som både taler dansk og grønlandsk. De skal simpelt hen gå fra dør til dør og vejlede folk i, hvordan de bærer sig ad med det her,« siger Rasmus Eisted:

»Og når der så er gået en måned eller to, stemmer de igen dørklokker for at holde indbyggerne til ilden.«

Når først projektet fungerer, skal samtlige 5.500 indbyggere i Sisimiut sortere deres affald, mens de øvrige grønlandske byer vil modtage en udførlig manual om, hvordan de starter lignende projekter.

Sisimiut har indtil videre købt to containere, men Rasmus Eisted har en forventning om at kunne samle op mod otte kubikmeter affald alene fra de 400 husstande og byens virksomheder, så der skal flere til.

Muld skal gøre klipper grønne

Rasmus Eisted forventer at have den første modne komposteringsjord klar til brug næste sommer.

»Men der er jo ingen haver her, så umiddelbart skulle man ikke tro, at der er nogen, der tænker: ‘Fedt, nu har vi en masse muld’,« siger han.

Alligevel har flere entreprenører meldt sig på banen som villige købere af jorden. Den kan nemlig bruges til at få græs til at vokse på klipper.

»Når man bygger her, bliver de ofte sprængte klipper bort. Det efterlader nogle ru overflader, som er svære at få noget til at vokse på. Men entreprenørerne kan bruge komposteringsjorden i en blanding med grus og sand, som kan få græsset til at vokse,« siger Rasmus Eisted.

Samtidig er det meningen, at indbyggerne i Sisimiut skal kunne hente sække med jord, hvis de skulle få brug for det.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>