Virksomhed præsenterer prototype på et hoverboard

Det svævende skateboard, som verden blev introduceret til i science fiction-filmen fra 1989 ‘Tilbage til Fremtiden Part II’, har nu transcenderet biograflærredet og eksisterer i en ægte, fungerende udgave hos den lille amerikanske virksomhed Arx Pax.

Det svævende bræt, der er noget mere klodset at se på end Marty McFly’s udgave fra filmen, er døbt Hendo efter dets opfinder, Greg Henderson. Han forklarer til tech-mediet The Verge, hvordan teknologien bag fungerer:

»En magnet har et elektromagnetisk felt. Det er lige kraftigt hele vejen rundt og har en nord- og en sydpol. Hvad hvis man var i stand til at organisere magnetfeltet, så det kun var på den ene side og kombinere det med andre magnetfelter på en måde, der forstærker og fokuserer deres styrke? Det er ‘magnetfeltarkitektur’,« lyder den noget vage forklaring fra Greg Henderson til The Verge.

De skræddersyede magnetfelter inducerer et nyt og modsatrettet magnetfelt i underlaget, der får Hendo til at svæve få centimeter over jorden. Teknologien minder øjensynligt om det, der i dag bruges i Maglev-tog.

Teknologi i baby-stadiet

Hendo har den væsentlige begrænsning, at det kun fungerer på specifikke metalunderlag, der ikke må have ferromagnetiske egenskaber. Ifølge mediet Engadget kan Hendo bære op til 140 kg uden problemer, men levetiden på prototypens batteri er til gengæld begrænset til omkring syv minutter.

Hendos evner som effektivt transportmiddel er også stærkt begrænset. Firmaet kæmper i øjeblikket med at lave et holdbart manøvreringssystem, som kan gøre det intuitivt og sikkert at styre det friktionsløse bræt omkring.

Hendo er da også nærmere et ‘proof-of-concept’ end egentlig anvendelig teknologi endnu, men det skorter ikke på ambitionerne hos brættets opfinder.

Oprindelig var idéen nemlig, at Greg Henderson ville opfinde en anordning, der kunne redde bygninger og huse fra at styrte sammen under et jordskælv ved simpelt hen at hæve dem over jorden. Han indrømmer dog, at teknologien endnu har et godt stykke vej, før det mål er realiserbart.

Den største udfordring er dog ikke den ringe svævehøjde, men snarere stabiliseringen af det svævende objekt, forklarer Greg Henderson. Han forholder sig ikke mere specifikt til problematikkerne, men understreger, at han for øjeblikket ønsker at give teknologien i hænderne på ingeniører med store idéer.

I øjeblikket kører Arx Pax en crowdfunding kampagne på Kickstarter, hvor det er håbet at indsamle knap halvanden million kroner til videreudvikling af teknologien. Flere amerikanske medier har fået lov at tage en testtur i Arx Pax prøvehal, som du kan se i videoen nedenunder.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>