Svineproducenterne vil halvere forbruget af resistensfremmende antibiotikum

Senest ved udgangen af 2015 skal svinesektoren have halveret mængden af Tetracyklin, der bruges til at kurere syge grise. Det dikterer en ny handlingsplan fra Videncenter for Svineproduktion under Landbrug og fødevarer.

Organisationen påpeger den lægefaglige bekymring over, at tetracyklinforbruget øger forekomsten af resistente bakterier som MRSA CC398, og understreger, at mennesker også skal kunne behandles med tetracyklin om mange år. I den henseende vil det være gavnligt at erstatte det med et antibiotikum, der ikke bruges på mennesker. Og den erstatning findes ifølge VSP i tiamulin.

»Her er den veterinærfaglige vurdering at tetracyclin stort set kan udskiftes med tiamulin, der ikke bliver anvendt til mennesker,« hedder det i en pressemeddelelse.

Direktør Claus Fertin forklarer bevæggrundene for det ambitiøse mål:

»Svineproducenter står for en stor del af antibiotikaforbruget i Danmark, og derfor er det helt naturligt, at vi også tager ansvar for fremtiden. Vi ser, hvordan resistente bakterier som MRSA spreder sig i samfundet og gør behandlingen af infektioner sværere. Derfor er det vigtigt, at vi prøver at komme nogle af fremtidens resistensudfordringer i forkøbet. Med dette frivillige skridt forsøger vi at bidrage til at der er kritiske antibiotika tilgængelige fremadrettet,« udtaler han

Læs også: Hver dag får 400.000 smågrise blandet resistensskabende antibiotika i foderet

Men det skal også gøres attraktivt at skifte til tiamulin. Og derfor foreslår VSP sammen med dyrlægeforeningen, at man ændrer på den såkaldte gult kort ordning.

I dag tæller alle former for antibiotika lige meget i regnskabet. Men en differentieret ordning, hvor de antibiotikaformer, der ikke bruges til mennesker, tæller mindre, mens eksempelvis tetracyklin tæller mere skal skabe incitament hos producenterne.

»Med denne ordning har vi fundet en metode, så resistensdannelsen sænkes, uden at vi gør ‘værktøjskassen’ mindre, når vi forsat skal behandle syge dyr i svinebesætningerne«, udtaler formanden for Den Danske Dyrlægeforenings Sektion vedrørende Svin, dyrlæge Kristian Viekilde.

Tetracyklin bruges i høj grad til at behandle mave og tarmlidelser hos smågrise

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>