Danske virksomheder står til store PMV-kontrakter

Med beslutningen fra Forsvarsministeriet og Erhvervsstyrelsen om forsvarsmodkøb i denne måned ligger det fast, at næste års kontrakt om pansrede mandskabsvogne (PMV’er) til de danske forsvar kræver 100 procent modkøb i Danmark.

En række danske teknologivirksomheder er allerede nu udpeget til at lukrere på den kommende milliardkontrakt. Kontrakten ventes på kort sigt at skabe mindst et par hundrede arbejdspladser inden for teknologi og produktion, og for flere virksomheder kan resultatet også blive langsigtet samarbejde og eksport, der rækker ud over den kommende PMV-kontrakt.

De fem prækvalificerede finalister i feltet er franske Nexter, tyske Flensburger Fahrzeugbau Gesell­schaft (FFG), svenske BAE Systems Hägglund samt schweiziske Mowag og spanske Santa Bárbara Sistemas, begge datterselskaber af General Dynamics European Land Systems (GDELS).

Kontrakten ventes at indbringe producenten omkring 3,5 milliarder kroner for selve indkøbet og yderligere 1,5 milliarder kroner på vedligehold, uddannelse og reservedele.

Montering i Odense

Hvis ét af GDELS-selskaberne vinder kontrakten, ligger det fast, at broderparten af industrisamarbejdet går til Falck Schmidt Defence Systems i Odense, som i forvejen samarbejder med GDELS på andre områder. Falck Schmidt skal i så fald levere al elektronikken og stå for slutmontagen af den danske PMV.

»Der ligger underskrevne aftaler, som definerer omfanget af samarbejdet. Så når (eller hvis, red.) produktionen går i gang, får vi leveret de tomme skrog fra GDELS, og de færdige PMV’er bliver leveret til forsvaret fra vores fabrik,« siger direktør Jan Falck Schmidt.

»Aftalen vil både skabe arbejdspladser hos os og hos alle vores underleverandører. Alt i alt et par hundrede arbejdspladser. Det præcise antal er usikkert, fordi forsvaret vil bestille mellem 206 og 450 køretøjer. Men det bliver over 100 uanset hvad,« siger han.

Flere andre danske forsvarsvirksomheder er allerede nu kørt i stilling til at samarbejde med GDELS. Herunder TenCate, PT Nordic, HMK Bilcon, Precision Technic Nordic og Scanfiber Composites. Det fremgår af GDELS’ tilbudsmateriale på konglomeratets to PMV’er, Piranha V og Ascod.

Og mens den valgte PMV-producent bliver forpligtet til modkøb på 100 procent, er GDELS klar til at gå videre end det for at gøre sig attraktiv i konkurrencen.

»Danske virksomheder bliver en del af vores globale forsyningskæde, så når vi siden sælger køretøjer i andre lande, bliver de også involveret dér. Vi vil ikke nøjes med at skabe nogle job og samarbejde med underleverandører i en begrænset periode for så bare at trække os ud umiddelbart bagefter. Det er ikke interessant for os,« siger Thomas Kauffmann, direktør for International Business & Services hos GDELS.

Spiller på to heste

Hvis enten Nexter eller BAE Systems, som producerer henholdsvis VCBI og CV90 Armadillo, derimod vinder kontrakten med forsvaret, står Hydrema i Støvring til at få størst udbytte af industrisamarbejdet. Her bekræfter salgschef Gert Daugaard, at der i øjeblikket forhandles om oplæg til samarbejdsaftaler, såkaldte ICC-aftaler (Industrial Co-operation Contract), med Nexter og BAE Systems, som vil gøre Hydrema til primær samarbejdspartner i Danmark, hvis én af de to vinder kontrakten.

»Hvis vi får kontrakten, vil vi outsource slutmontagen af køretøjet til Hydrema. Vi er i gang med at lægge sidste hånd på aftalen. Dermed bliver Hydrema også det oplagte valg til det efterfølgende vedligeholdelsesarbejde med køretøjet,« tilføjer Alexandre Penley, Nexters chef for salg og forretningsudvikling i Europa.

Nexter har også indgået kontrakter om vareprøver, såkaldte testbatches, fra danske Multicut, Prodan, Linak og AKS. Nexter samarbejder i forvejen med beskyttelsesmateriale-producenterne TenCate og Scanfiber, som også ifølge Alexandre Penley står til at lukrere på projektet.

Hos BAE Systems er man derudover i øjeblikket i dialog med 45 danske virksomheder om mulige samarbejdsaftaler, og BAE Systems vil i løbet af efteråret bestille omkring ti testbatches hos danske leve­randører. Der vil i november blive underskrevet aftaler. BAE leverer lige nu CV90 i 144 eksemplarer til det norske forsvar, og her samarbejder man med danske Multicut.

Ny jysk fabrik

Hos FFG, som producerer G5, vil man på grund af sin beliggenhed tæt ved den tysk/danske grænse vælge en anderledes løsning: FFG er i øjeblikket i gang med at forberede sin egen produktionsfabrik, som man vil placere i Jylland. Her regner FFG med at skabe mellem 180 og 200 job, og man forventer et tilsvarende antal hos danske under­leverandører. FFG har tidligere arbejdet med flere danske virksomheder, men afslører i øjeblikket ikke potentielle partnere på G5-projektet.

»Vi har lange og succesfulde samarbejder med danske leverandører, så i dag bruger vi dem også til internationale projekter og ikke blot for at leve op til vores modkøbskrav. Derfor er det også nemt for os at udvide de eksisterende samarbejder,« siger Karsten Glauning, chef for salg og udvikling hos FFG.

FFG købte også sidste år Dalsted Tehcnologies i Middelfart, som FFG benytter i forbindelse med opgraderinger af forsvarets gamle M113-vogne.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>