Dong lukker sit højt profilerede forgasnings-anlæg til 150 millioner kr.

I marts 2011 kaldte Dong Energy sin Pyroneer-teknologi for ‘den mest lovende af vores tre nye teknologier’. Nu, tre et halvt år senere, lukker energiselskabet sit Pyroneer-demonstrationsanlægget i Asnæs ned og gemmer teknologien til bedre tider.

Læs også: Nyt Dong-anlæg skal gøre halm, pil og affald til kraftværksgas

Ifølge underdirektør Henrik Maimann fra Dong Energy New Bio Solutions er det ikke teknologien, den er gal med, men efterspørgslen.

»Det er demonstreret og dokumenteret, at teknologien virker. Men det har hele tiden været vores strategi, at vi ville finde en global partner at samarbejde med om et fuldskala-anlæg og den videre udbredelse af teknologien. Det har ikke været muligt,« siger han.

Ifølge Henrik Maimann har Dong forhandlet med en håndfuld interesserede selskaber i løbet af de seneste to et halvt år. Han vurderer, at det er glippet at få en aftalel i stand, fordi markedet for konvertering af kraftværker fra kul til biomasse slet ikke har løftet sig som forventer.


Pyroneer-anlægget er på 6 MW og blev indviet i 2011. Den producerede gas blev fyret ind på Asnæsværkets blok 2

»Biomassekonvertering står højt på agendaen i Danmark og i England, men ikke i ret mange andre lande i verden,« siger han.

Nu trækker Dong en streg i sandet og sætter forgasningsaktiviteterne i bero.

»Vi kan ikke forsvare at lade projektet træde vande uden et videre perspektiv – hverken over for de ansatte eller for virksomheden,« siger han.

60 MW fuldskalaværk var planen

Dong skulle i et partnerskab med en anden virksomhed bygge et forgasninganlæg på 60 MW i forbindelse med Asnæsværket, men det bliver nu ikke til noget:

»Vi vil ikke bygge et fuldskalaanlæg for egen regning. Det kan vi ikke se noget perspektiv i, når vi ikke skal bygge flere og ikke har nogen partner,« siger Henrik Maimann.

I alt har demonstrationsanlægget på 6 MW kostet 150 mio. kroner, hvoraf de 35 mio. kommer fra Energinet.dks forskningspulje.

Henrik Maimann forsikrer dog, at man ikke har opgivet teknologien for evigt, men at man nu pakker anlægget ned, så det kan bruges igen, og at man stadig ejer patenterne til teknologien.

Læs også: Asnæsværket producerer nu grøn gas af halm

Fidusen ved Pyroneer-forgasningsteknologien er, at den kan omdanne vanskelige og derfor billige brændsler til en tjæreholdig gas, som via en brænder fyres ind i Asnæsværkets kedel, hvilket er sket siden 2012. I testperioden har anlægget kørt perioder på halm og perioder på frøskaller og rester fra planteolieproduktion i Århus.

Dermed er anlægget først og fremmest en ‘grøn’ tilsætning til et i forvejen kulfyret kraftværk, hvilket får både Dong Energy og deres forhandlingspartnere til kalde markedet for teknologien for et nichemarked:

»Et stort forgasnings-kraftværk kun på biomasse på for eksempel 500 MW skal bruge så store mængder halm eller anden billig biomasse, at den vil støvsuge et meget stort område omkring værket. Vi tror mere på mindre værker – en størrelse på 60 til 150 MW – som vi kalder et nichemarked, men som til gengæld er en god business-case,« forklarer Henrik Maimann.

Men I har vel vidst hele tiden, at teknologien ikke egner sig til stor-skala anlæg på 100 procent biomasse, og at der dermed er tale om et nichemarked for teknologien?

»Nej, for fire-fem år så vi anderledes på det og troede både på et stort markedspotentiale for biomassekonverteringer i Europa og på, at markedet ville efterspørge delvise konverteringer, hvor Pyroneer-teknologien kunne komme til sin ret i stor skala«, siger Henrik Maimann.

Læs også: Formand for ny dansk bio-alliance: »Masser af træpiller i kraftværkerne er kun en overgang«

Men hvis der er så god en business-case i et 60 MW-anlæg, hvorfor bygger I det så ikke selv det forgasningsanlæg ved Asnæsværket?

»Business-casen er god, men på Asnæsværket er der andre og endnu mere fordelagtige løsninger, når vi taler leverance af grøn fjernvarme til byen og fuld konvertering af værket til biomasse. Al ny teknologi indbærer en risiko, og den er vi ikke klar til at tage, hvis vi kun skal bygge ét værk,« siger Henrik Maimann.

Han tilføjer dog, at hvis der opstår en lignende situation på én af selskabets andre kraftværksblokke, og markedet ser mere lyst ud for delvise konverteringer, så vil teknologien sagtens kunne komme i spil igen.

De fem medarbejdere på forgasningsprojektet i Kalundborg skal enten ansættes andetsteds i organisationen eller afskediges.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>