Forskere dyrker en lille-bitte menneskemave

En tiendedel af verdens befolkning bliver ramt af mavesygdomme som mavesår eller kræft i mavesækken. Der er hårdt brug for medicin til at behandle sygdommene, det er vanskeligt at udvikle.

Det er nemlig ikke optimalt at bruge forsøgsdyr til at teste mavemedicin, idet der er for stor forskel på menneskers og dyrs maver.


Cellerne i den kunstige minimave reagerer på Heiobacter pylori-bakterier (røde) på samme måde, som vævet i en rigtig mave ville gøre det. (Mikroskopi: Kyle McCracken)

Nu kommer amerikanske forskere med et bud på en løsning. De har dyrket en menneskemave i miniature ud fra stamceller, og den kan fungere som forsøgsobjekt for medicinen. Den fire millimeter store mave, som er en måneds tid om at vokse frem, er beskrevet i en artikel i tidsskriftet Nature.

Læs også: Her er det første organ skabt i laboratoriet fra en helt anden type celler

Minimaven, som forskerne kalder en gastrisk organoide, har en kompleks 3D-struktur og rummer forskellige celletyper, som man kender det fra en rigtig menneskemave.

Derfor kan den også inficeres med bakterien Heliobacter pylori, som man regner med er årsagen til mavesår, og som spiller en rolle i udviklingen af kræft i mavesækken.

Forskerne har vist, hvordan tidlige stadier af disse sygdomme kan genskabes i den gastrisk organoide, når den bliver udsat for Heliobacter pylori, så de har store forhåbninger til, at de små modelmaver kan bruges til at studere sygdommene og udvikle nye lægemidler mod dem.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>