Færinger vil anlægge ø-lufthavn til kæmpestore fly

Et hold af projektfolk og private investorer vil anlægge en ø til en lufthavn ved Tangafirði på Færøerne. Lufthavnens fire landingsbaner skal være tilstrækkeligt lange til at tage imod verdens største fly og skal bygges på en kunstig ø skabt af udboret materialet fra en undersøisk tunnel mellem Eysturoy og Streymoy.

Ifølge færøske medier er formålet at give færingerne mulighed for at eksportere fisk med store fly fremfor med fragtskibe. Selv er projektteamet meget tilbageholdende med oplysninger og henviser til, at planerne vil blive offentliggjort senere i dag på færøsk.

Det er endnu småt med detaljerne om lufthavnen, men planerne har været omtalt på færøsk tv.

Landingsbanerne på Færøernes nuværende lufthavn, Vágar, er korte – den nyeste fra 2011 er 1.800 meter lang – og kan derfor kun benyttes af mindre fly. Da tåge og kraftig turbulens desuden ofte forstyrrer flytrafikken, har en ny lufthavn længe stået på ønskesedlen.

Men eftersom den færøske landskasse lige har postet en halv milliard kroner i udbygning af lufthavnen på Vágar, er det næppe sandsynligt, at det offentlige vil medfinansiere en ny lufthavn foreløbig.

Torshavns borgmester har imidlertid tidligere erklæret sig parat til at skaffe private investorer til at anlægge en ny færøsk lufthavn, der ikke vil være plaget af tåge og turbulens i samme grad som den nuværende Vágar.

De nye lufthavnsplaner er langtfra de første. Landsverk har tidligere bedt norske Asplan Viak undersøge, hvilke alternative placeringer der vil være gunstige. Den undersøgelse kvalitetssikrede Rambøll. Placeringen ved Tangafirði blev også undersøgt, men var ikke blandt de højest prioriterede.

Et af alternativerne er en knap 2.700 meter lang landingsbane i nord-sydgående retning på Glyvursnes, bl.a. fordi landingsbanen ikke vil komme så tæt på bjergene, der skaber voldsom turbulens på Vágar.

Når det kom til stykket, har der imidlertid aldrig været politisk vilje til at afsætte pengene. Men det ser ud til, at drømmen lever videre, da man torsdag vil præsentere et nyt forslag – denne gang på en ny ø.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>