Revisor-fodfejl: DSB selv – ikke Atkins – mangler viden om eltog

Revisions- og rådgivningsfirmaet Deloitte trækker nu i land efter at have kritiseret konsulentfirmaet Atkins for at klæde DSB for dårligt på til at indkøbe elektriske tog.

DSB offentliggjorde i august sit længe ventede oplæg til, hvordan milliardindkøbene af fremtidens elektriske tog kan foregå, og Deloitte har på transportminister Magnus Heunickes (S) foranledning foretaget en såkaldt kvalitetssikring af oplægget.

Resultatet, som landede i sidste uge, er en rapport, hvori Deloitte blandt andet konkluderer, at DSB ganske enkelt ikke har den fornødne indsigt i markedet for elektriske tog. Det tilskrev Deloitte i sin oprindelige rapport en mangelfuld markedsanalyse, som DSB har fået foretaget hos konsulentfirmaet Atkins.

Læs også: Rapport: Atkins klædte DSB for dårligt på til at købe eltog

‘Den markedsanalyse, der blev gennemført af Atkins i 2012 som led i afdækningen af togtyper og priser, er efter Deloittes vurdering ikke fuldstændig og aktuel og derfor ikke egnet til at danne baggrund for disse beslutninger,’ skriver Deloitte i rapporten.

Men Deloitte har efter Ingeniørens omtale af sagen opdaget, at den omtalte markedsanalyse ikke er foretaget af Atkins, men derimod af DSB selv. Derfor korrigerer Deloitte nu sig selv i et rettelsesblad til Transportministeriet, hvori Atkins er skrevet ud af kritikken.

Deloitte har givet Ingeniøren adgang til rettelsesbladet, hvori ovenstående passage nu lyder:

’Som grundlag for beslutningsoplægget har DSB udarbejdet en markedsanalyse, der blandt andet indeholder oplysninger om togudbud og priser. Markedsanalysen er efter Deloittes vurdering ikke fuldstændig og aktuel og derfor ikke egnet til at danne baggrund for disse beslutninger.’

Læs også: Atkins: Kritiske revisorer misforstår vores opgave for DSB

Således er Deloittes kritik af markedsanalysen uændret, den er blot rettet mod DSB selv. Atkins har godt nok lavet en screening af markedet, som indgår i DSB’s markedsanalyse, men DSB har derudover selv indhentet de informationer, markedsanalysen bygger på.

Hos Deloitte er partner Thomas Riisom ærgerlig over, at Atkins alligevel fremstår som ophav til markedsanalysen i Deloittes oprindelige rapport.

»Vi har foretaget vores kvalitetssikring med udgangspunkt i DSB’s egen markedsanalyse, ikke de kilder, som DSB har brugt til at lave markedsanalysen. Det burde have stået i den oprindelige rapport, og det fremstår nu klart i rettelsesbladet. Det er simpelthen en kildefejl, at Atkins alligevel figurerer i vores omtale af markedsanalysen,« siger Thomas Riisom.

Læs også: DSB efter revisor-kritik: Vi har brug for ny analyse af markedet for eltog

»Vi er rigtig ærgerlige over, at vi ikke har været mere præcise omkring kilden til den markedsanalyse, som vi konkluderer er utilstrækkelig,« siger han.

Atkins selv er »glad for, at trådene nu er blevet udredt,« siger kommunikationskonsulent Maria Voss Virklund.

Læs Deloittes rapport her.
Læs DSB’s beslutningsoplæg her.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>