Forskere: Eurofighters produktionsfejl uden betydning for dansk kampfly-konkurrence

Det får ingen særlig betydning for det danske valg af kampfly næste år, at Eurofighter den seneste uge har oplevet modgang i flere lande, siger to militærforskere. Danmark kommer under alle omstændigheder til at vælge konkurrenten F-35 Joint Strike Fighter fra Lockheed Martin.

Både det tyske og det britiske luftvåben fortalte i sidste uge, at der var konstateret produktionsfejl i Eurofighter-kampflyet efter advarsler fra Eurofighter selv. Få dage senere meldte det østrigske forsvarsministerium ud, at man havde konstateret samme produktionsfejl på landets Eurofighter-fly.

Læs også: Også Østrigs Eurofighter-kampfly har produktionsfejl

Herhjemme deltager Eurofighter sammen med F-35 og Boeings Super Hornet i konkurrencen om at blive Danmarks nye kampfly.

Fejlen, som involverer borehuller på bagsiden af flyenes skrog og skyldes utilstrækkelig nedslibning, har fået både de tyske, spanske og italienske myndigheder til at suspendere deres respektive ordrer på Eurofighter-fly. Mens sagen er et stort tilbageslag for Eurofighter-programmet på internationalt plan, får den næppe betydning i en dansk kontekst, siger Jens Ringsmose, lektor ved Center for Warstudies på Syddansk Universitet.

Læs også: Eurofighter advarer om produktionsfejl i skroget

»Jeg tvivler på, at det vil ændre noget i Danmark. For jeg tror, at man uanset hvad vil vælge F-35. Men det er endnu et argument for fortalerne for F-35. Så på den måde står F-35 nu stærkere som favorit,« siger han.

F-35’s favoritposition hænger til dels sammen med, at Danmark i forvejen deltager i udviklingen af det amerikanske kampfly. Danmark skal efter planen bidrage til udviklingsprojektet med to milliarder kroner, hvoraf de 648 millioner allerede er betalt.

»USA har bestilt 2.400 F-35. Når et kampfly skal være i tjeneste i de næste 30 år, er det helt afgørende, hvor meget det bliver opgraderet undervejs. Hvis vi har et fly, som bliver produceret i 3.000 eksemplarer, hvoraf amerikanerne har de 2.400, kan vi være sikre på, at det fly vil blive opgraderet,« siger Jens Ringsmose.

Heller ikke Peter Viggo Jakobsen, lektor ved Forsvarsakademiet, vurderer, at Eurofighters problemer får betydning i Danmark. Han peger på, at også F-35 har døjet med omfattende problemer, uden at det har påvirket kampflyets position herhjemme.

En rapport fra den amerikanske rigsrevision har tidligere på året beskrevet store softwareproblemer med flyet, og i sommers måtte Lockheed Martin annullere en stort anlagt F-35-flyvning ved et britisk luftshow på grund af motorproblemer.

Læs også: Ekspert om motorbøvl med JSF-fly: ‘En ustoppelig saga af problemer’

»Det korte svar er, at Eurofighters aktuelle problemer ikke får betydning herhjemme. F-35 har jo været en lang katastrofehistorie på det punkt, og det har ikke forstyrret vores beslutningstagere. Så jeg kan ikke se, at et problem med Eurofighter nu kan få afgørende betydning. Mit bud er fortsat, at vi ender med at købe amerikansk af strategiske grunde, og da vores primære samarbejdsparter næste alle har købt F-35, er mit gæt, at vi også ender dér,« siger Peter Viggo Jakobsen.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>